2012. december 18., kedd

Karácsonyi ajándék a szlovákoktól: magyar állampolgárokat akarnak elővezetni Felvidéken

Ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat, Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót - tájékoztatták az MTI-t az érintettek kedden.
 
A lévai járási rendőrkapitányság ezúttal "szóbeli egyeztetés" címén, december 19-ére idézte be a személyi okmányaik beszolgáltatását megtagadó felvidéki magyarokat, jelezve: ha hathatós magyarázat híján maradnak távol, a rendőrség elővezetheti őket.
Az érintetteket korábban már többször beidézték a szlovák hatóságok azzal a felszólítással, hogy adják le - a szlovák állampolgársági törvény és az erre vonatkozó szabályozások szerint - érvénytelenné vált személyi okmányaikat. Az idézések hivatkozási alapját az érintettek minden esetben indokolatlannak minősítették, és nem tettek eleget a felszólításnak, emiatt pedig "kötelességszegés" címén többször is pénzbírság kifizetésére kötelezték őket.
"A mostani már a nyolcadik vagy a kilencedik idézés, amelyet ebben az ügyben a rendőrségtől kaptam. Érdekes módon mindig valamilyen ünnep környékén küldi ezeket a rendőrség, volt úgy, hogy újévkor, egyszer a születésnapomra, most pedig karácsony előtt" - mondta az MTI-nek Gubík László. Az ügyben már többször is ismertették a hatóságokkal álláspontjukat, ami nem változott, és mivel továbbra is szlovák állampolgárnak is érzik magukat, nem adják le személyi okmányaikat - jelentette ki. Hozzátette: az idézésnek eleget akarnak tenni, de kizárólag ügyvédjük jelenlétében. Ő azonban beteg, amiről levélben értesítették a rendőrséget, új időpontot indítványozva.
Kassai Gyula azt mondta: nem látják akadályát annak, hogy egy másik időpontban megjelenjenek a rendőrségen, és "tisztázzák a helyzetüket", valamint kísérletet tegyenek arra, hogy a rendőrség leállítsa a velük szembeni eljárást. "Ha ez lesz a beszélgetés tárgya, akkor állunk elébe, ügyvéd jelenlétében, és nem azzal a céllal, hogy a személyi igazolványt leadjuk" - fejtette ki.
Hasonlóképpen vélekedik Dolník Erzsébet is. A személyi igazolványaik érvényesek, azokat nem adják le, és ha kell, a rendőrségi határozatok ellen akár a legfelső bírósághoz is fellebbezni fognak - szögezte le.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/3/105636/#ixzz2FQ7UmTHq

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése