2012. december 4., kedd

A prefektus zaklatja a Székelyföld táblát elhelyező vállalkozót?

Kovászna megye prefektusa és a pénzügyi ellenőrző hatóságok zaklatják azt a brassói céget, amelynek reklámpannóját „SIC – Terra Siculorum” felirattal elhelyezték a kormányhivatal épülete elé, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint az RMDSZ Kovászna megyei szervezete kötött szerződést a brassói céggel, az óriáspannó elhelyezésére, amelyet november elején, a székely szimbólumokért tartott tüntetést megelőzően helyeztek el a prefektúra előtt.

codrin_munteanu_prefektus2Néhány napra rá Codrin Munteanu (fotó), háromszéki prefektus kikérte a sepsiszentgyörgyi városházáról az erre vonatkozó engedélyeket, és arra volt kíváncsi, hogy milyen jogi alapon helyezték el köztéren az óriáspannót. Mivel nem talált fogódzót a SIC tábla eltávolítására, a kormánybiztos magához hívatta a brassói reklámcég vezetőjét, és rá akarta venni, hogy bontsa fel az RMDSZ-el kötött szerződését, nyilatkozta Tamás Sándor, aki hozzátette: amikor a brassói vállalkozó azt mondta, nincs lehetősége a szerződés felbontására, a prefektus értésére adta, hogy döntésének következményei lehetnek. „Gondoljon bele, hogy Franciaországban, egy ilyenért felszámolhatják a céget”, mondta a prefektus a vállalkozónak, Tamás Sándor szerint.

Mint kiderült néhány napra a Codrin Munteanuval való találkozó után a Brassó megyei pénzügyőrök ellenőrizték a céget, és az elmúlt három hónapban kötött szerződések iránt érdeklődtek, majd a Brassó és Kovászna megyei RMDSZ-el kötött szerződéseket fénymásolták, mondta sajtótájékoztatóján Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint az esetről jelentést tett Mircea Duşa belügyminiszternek, aki magához rendelte a Kovászna megyei prefektust, és ezután leállt a brassói cég zaklatása.

sic_tabla_tamas_antal1Tamás Sándor (fotón balról) rámutatott, hogy a háromszéki prefektus, május és október időszakban 18 eljárást indított a székely szimbólumok és a magyar nyelvhasználat miatt a Kovászna megye és a települések önkormányzatai ellen. Ezek a perek különböző szinteken vannak, például a prefektus Kovászna megye zászlójára vonatkozó keresetét alapfokon elutasították, majd Codrin Munteanu fellebbezési keresetébe azt írta, hogy „elejét kell venni annak, hogy a választott vezetők határtalan képzeletüktől vezérelve esetleg a települések kabalájáról is határozzanak”.

Tamás Sándor rámutatott, hogy a prefektúra fellebbezését jövő év áprilisában tárgyalják azon a brassói bíróságon, amelynek székházára ki van tűzve Brassó megye zászlója. A Kovászna megyei RMDSZ elnöke rámutatott, hogy a címertudományt nem lehet a napi politikával összekeverni, hiszen Kovászna megye címere a 14-ik században gyökerezik, 1928-ban a királyi Románia is törvénybe iktatta, és még a kommunista időkben is ezeket az elemeket tartalmazta.

Tamás Sándor sajtótájékoztatóján kifejtette: kérik majd az új kormánytól, hogy váltsa le Codrin Munteanu prefektus, hiszen „meggyőződésük, hogy a román nacionalisták a régi rendszerből örökölt spiclik érdekeit képviselik. Codrin Munteanu korábban a magyarellenességéről ismert Hargita és Kovászna megyei Románok Civil Fórumának titkára volt, mondta Tamás Sándor.
(Sláger Rádió / Kovács Zsolt)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése