2012. november 16., péntek

Magyarellenes kampány Háromszéken

A magyarok elleni támadásokkal kampányol a Szociálliberális Unió (USL) a Székelyföldön. Horia Grama, az USL Kovászna megyei parlamenti képviselője kijelentette, az RMDSZ és a szerinte Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) versengenek abban, hogy melyik szélsőségesebb és irredentább.

Grama elítéli, hogy Codrin Munteanu prefektust az RMDSZ kikiáltotta a magyarság első számú ellenségének, és úgy véli, szabály kellene legyen, hogy Kovászna megyében mindig román legyen a prefektus, aki viszsza tudja fogni a többségében magyarok és RMDSZ vezette helyi önkormányzatok „túlkapásait”.

A Konzervatív Párt (PC) Kovászna megyei szervezetének elnöke ugyanazon a sajtótájékoztatón bejelentette: az oktatási minisztériumhoz fordul a magyarországi érettségi bizonyítványok ügyében.

Dan Suciu a román oktatási rendszer elleni szabotázsakciónak nevezte azt, hogy egyes magyarországi oktatási intézmények olyan romániai magyar fiataloknak adnak érettségi bizonyítványt, akik Romániában elbukták az érettségi vizsgát.

A román kormánykoalíció legkisebb pártjának helyi vezetője, a kézdivásárhelyi körzet képviselőjelöltje úgy vélte, fennáll annak a veszélye, hogy a magyar diákok felhagynak a tanulással, látván, hogy könnyűszerrel érettségizhetnek valamelyik magyarországi intézményben. „Felkérem a tanügyminisztert, kezdeményezze Magyarország kiiktatását a diplomák elismerésével foglalkozó nemzetközi rendszerből, mert nem normális, hogy egy Romániában, Franciaországban vagy más civilizált országokban nehezen megszerezhető érettségi oklevelet simán, egy magyarországi oktatási intézménybe elküldött levél által meg lehessen szerezni” – jelentette ki a politikus.

Amint arról beszámoltunk, a Székelyföldön a Magyarországon bejegyzett Sziltop Nonprofit Kft. által működtetett vásárosnaményi Kölcsey Ferenc Gimnázium indított levelező tagozatú gimnáziumi képzést, amely a magyar állampolgárságot szerzett tanulók számára magyarországi normatív támogatással biztosítja az érettségizés lehetőségét.

Suciu ugyanakkor módosítaná a választási törvényt, hogy megtiltsa a magyarországi politikusoknak, hogy Románia területén kampányoljanak a szerinte „irredenta, sovén, szélsőséges” üzeneteikkel. Asztalos Csaba, az Országos Diszkrimináciellenes Tanács (CNCD) elnöke a Krónikának elmondta, figyelnek a kampány-kijelentésekre, de általában óvakodnak attól, hogy az intézményt bevonják a korteshadjáratba. „Ismételten felkérünk minden politikust, hogy ne éljen az uszító kampányeszközökkel, de kampányban visszafogottabbak vagyunk, hivatalból nem indítunk eljárást. A televízióban elhangzott uszító kijelentéseket az Országos Audiovizuális Tanács felügyeli és szankcionálja” – nyilatkozta Asztalos Csaba. A CNCD elnöke hangsúlyozta, ha feljelentés érkezik, eljárnak, legutóbb szerdán az RMDSZ tett feljelentést Dinu Giurescu akadémikus magyarellenes kiáltványa miatt, melyet a közintézményekben is terjesztenek.

Az akadémikus a szövegben 60 százalékot meghaladó választási részvételre buzdítja a románságot, arra hivatkozva, hogy így az RMDSZ nem jutna be a parlamentbe, és megfogalmazása szerint ily módon legalább „nem zsarolhatná többé a koalíciós partnerségre szoruló román pártokat”. Giurescu egyébként csütörtökön tagadta, hogy köze lenne a szöveghez.

kitekinto.hu/kronika.ro

Erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése