2012. szeptember 5., szerda

Zászlórúd mint veszélyes fegyver: EMI-seket rabosítottak az Igazság napján

Nyílt levélben tiltakozik az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), amiért az Igazság napjára érkező tagjait Sepsiszentgyörgyön bekísérték a rendőrségre, majd öt órán keresztül benntartották, rabosították őket.

A "veszélyes fegyverek"
 Mint közleményükből kiderül, szombaton reggel az EMI öt csíkszeredai és egy sepsiszentgyörgyi tagját kísérték be a rendőrök, náluk levő zászlók rúdját és egyikük rocker-láncát minősítették veszélyes fegyvernek. A fiatalokat szirénázó rabszállítóval szállították az őrszobára, ahol arról faggatták őket, „melyik szervezet kényszerítette őket, hogy részt vegyenek a tüntetésen”. Egy rendőr megkérdezte, hogy félnek-e, majd a nemleges válaszra ordítani kezdett, és hadonászott a gumibottal.
A fiatalokkal csak románul beszéltek, és telefonálni sem engedték őket.
 
„Nem félünk! 2012-ben, az Európai Unióban nem lehet kommunista módszerekkel megfélemlíteni senkit” – szögezik le közleményükben.
A történtek kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csíkszeredai szervezete tegnap bejelentette, felkéri a Kovászna megyei és ezen belül a sepsiszentgyörgyi rendőr-főkapitányságot, kérjenek nyilvánosan bocsánatot, vizsgálják ki a túlkapást, és foganatosítsanak fegyelmi intézkedéseket a „túlbuzgó” rendőrök ellen. „Ha egy héten belül nem rendeződik az ügy, jogi lépéseket teszünk” – mondta Tőke Ervin, az EMNP csíkszeredai szervezetének ügyvezető alelnöke.
(Krónika, kép: Székelyhon)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése