2012. szeptember 28., péntek

A székely zászló ellen döntött az ítélőtábla

Érvénytelenítette a marosvásárhelyi ítélőtábla a Hargita Megye Tanácsa Hargita megye zászlójának elfogadásáról szóló, 2009-ben született határozatát. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke szerint a zászló használata törvényes, és a bírósági döntés kiközlése után ismét elfogadják a kifogásolt határozatot, de nemzetközi jogi fórumokhoz is fordulnak.
megyezaszlo-kep_b 
Borboly szerint a zászló használata törvényes
Borboly a megyei önkormányzat pénteki ülésén jelentette be a marosvásárhelyi ítélőtábla döntését, ezt követően sajtótájékoztatón ismertette álláspontját az üggyel kapcsolatban. „Nem kell megijedni, mindenki nyugodtan használhatja a székely zászlót ezután is, mert ez törvényes” – mondta az elnök. Hozzátette, nem tudják, mi alapján döntött az ítélőtábla, a határozatot még nem közölték ki, ez pedig a gyakorlat szerint eltarthat több hónapig is
„A határozatot szándékunkban áll a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságnál megfellebbezni, mivel az ítélőtábla döntése visszavonhatatlan és végleges” – vázolta Borboly, aki azt is előrevetítette, hogy a határozat kiközlésének napján ismét összehívják a megyei képviselő-testületet, és a székely jelképeket tartalmazó megyezászlóról szóló határozatot elfogadják. „Bízom benne, hogy a testület tagjai, ha kell, háromévente megteszik ezt. Ha aznap hozunk egy ilyen döntést, bízom benne, hogy senkinek nem lesz jogalapja arra, hogy a zászló használatáért bírságoljon” – mondta.

A zászló és a támadások

A kék mezőben arany sávot, valamint a Napot és a Holdat tartalmazó lobogót 2009 novemberében fogadta el a Hargita megyei önkormányzati képviselő-testület mint Hargita megye zászlóját. Borboly szerint azért is, mert több intézmény vezetőjét is megbírságolták korábban azért, hogy székely zászló volt a hivatalokban. Úgy vélte, a viták ellenére azóta is megállta a helyét az a döntés. A megyezászló ellen több alkalommal is feljelentést nyújtottak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, az elsőt már 2010 elején, amely szerint  a Hargita megyei román közösség hátrányos megkülönböztetésének újabb módozata a zászló, mert nem tartalmaz egyetlen olyan szimbólumot sem, ami a románságot képviseli.
2010-ben a marosvásárhelyi ítélőtábla kimondta, hogy a zászló nem diszkriminatív senkivel szemben, de három maroshévízi román civil szervezet, a Dr. Miron Cristea, és a Glasul Călimanilor alapítványok, valamint egy egyesület (Asociaţia Radio Ardealul) a megyezászló elfogadásának jogalapját támadták meg. Borboly szerint nehezen érthető módon történt mindez, mert számos jogszabály rendelkezik arról, hogy egy megyei vagy helyi önkormányzatnak lehet zászlója, és az országban nagyon sok helyen ez létezik. Hozzátette, nincs semmi baja az igazságszolgáltatással, ahogy fogalmazott „ők végzik a munkájukat, mi is végezzük a mi munkánkat”.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése