2012. augusztus 13., hétfő

Ukrajna: kitörlik a magyarokat az ország múltjából

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ungvári szervezete nyilatkozatban tiltakozik a kárpátaljai települések 19. század végéről és 20. század elejéről származó anyakönyveinek hivatalosan elrendelt megsemmisítése ellen, követelve az utasítás hatályon kívül helyezését.


 Az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozat szerint az UMDSZ ungvári városi szervezetének elnöksége mély megdöbbenéssel értesült a zaholovok.com kárpátaljai hírportálon megjelent tudósításból arról, hogy a Ungváron hivatalos utasításra 19. század végi, 20. század eleji anyakönyveket semmisítettek meg. A mellékelt fényképek tanúsága szerint az elpusztított anyakönyvek között számos magyarlakta település, így a többi között a nagyszőlősi járásban fekvő Feketeardó község 1907-1925 közötti bejegyzései is szerepeltek - olvasható a közleményben. A magyar szervezet szerint a hivatalos szervek azzal indokolták "barbár tettüket", hogy a megsemmisített kötetek csupán másodpéldányok voltak, azok tartalmát pedig már feldolgozták, digitalizálták.
"Ezúton nyomatékosan felszólítjuk az Országos Állami Igazságügyi Főhivatalt, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalt, a Kárpátaljai Megyei Igazságügyi Hivatalt, hogy állítsák le a kárpátaljai lakosság születésével és halálozásával kapcsolatos információkat tartalmazó eredeti, illetve másolatban fennmaradt okmányok megsemmisítését elrendelő határozat végrehajtását, kezdeményezzék annak hatályon kívül helyezését" - áll a nyilatkozatban. Az UMDSZ ungvári szervezete egyúttal emlékezteti a hatalom képviselőit arra a tényre, hogy a Magyar Királyság és a Csehszlovák Köztársaság idején kiállított anyakönyvek megsemmisítésével fontos, nemzeti örökségnek számító értékek vesznek el.
"Tiltakozunk múltunk kulturális öröksége, szellemi és tárgyi értékeinek és relikviáinak pusztítása ellen. Felhívunk minden józanul gondolkodó állampolgárt, hogy közös erővel vessünk gátat eme pusztításnak, hiszen csakis múltunk mély ismerete erősítheti meg jelenünket és jövőnket itt, szülőföldünkön is" - zárul a magyar szervezet nyilatkozata.

(MTI, STOP) https://www.szentkoronaradio.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése