2012. június 2., szombat

Folytatódik Székelyföld elrománosítása: Az ortodox egyházé lett a Román Nemzeti Bank volt épülete Sepsiszentgyörgyön


Kovászna Megye Tanácsa elveszítette, az ortodox egyház pedig megkapta a Román Nemzeti Bank volt sepsiszentgyörgyi székházát. Antal Árpád és Tamás Sándor csütörtökön Sepsiszentgyörgyön találkoztak Micah Savidge-dzsel, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének politikai tisztviselőjével, akinek bemutatták az ügyet, de az EU-s országok nagykövetségeivel is ismertetik majd a helyzetet.
nemzetibank_b2004-től 2012-ig ping-pongoztak a Román Nemzeti Bank volt székházának épületével
A Ponta-kormány partnerségben az ortodox egyházzal fontos ingatlantól fosztotta meg a Kovászna megyei tanácsot – jelentette be Tamás Sándor. A megyei tanács elnöke szerint az új hatalom hamar kimutatta foga fehérjét, az Állami Vagyonkezelő Hatóság már felszólítást is küldött a megyei önkormányzatnak, hogy öt napon belül adják át az ingatlant, ellenkező esetben június 7-én végrehajtóval szereznek érvényt a legfelsőbb bírósági határozatnak. Tamás szerint egy legfelsőbb bírósági döntés egy jogállamban kötelező érvényű, be kell tartani, de ez nem jelenti azt, hogy egyet is értenek ezzel.

„Nem értünk egyet a bíróság döntésével, mert az annak a Năstase-kormány által kibocsátott határozatnak adott helyet, amelynek 2005-ben ügyvivőként nem lett volna joga tulajdonjogi ügyekben dönteni, mégis az ortodox egyház használatába adta az épületet. Elfogadhatatlan számunkra az is, hogy amíg a magyar történelmi egyházaknak nem adják vissza az elkobzott ingatlanjaikat, addig az ortodox egyház olyan épületeket kapj meg, ami soha nem volt az övé” – mondta Tamás.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint ebből a tulajdonvitából is látszik, hogy a magyarellenes kormányok az ortodox egyházzal próbálják a székelyföldi magyarokat bántani.
„Ha végignézzük 2004-től 2012-ig ezt a ping-pongozást a Román Nemzeti Bank volt székházának épületével, akkor pontosan látjuk azt, hogy a magyarellenes román kormányok nagyon sokszor az ortodox egyházzal próbálják a székelyföldi magyarokat bántani” – mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: itt  arról van szó tulajdonképpen, hogy 2004-ben a Năstase-kormány, miután az RMDSZ nem olyan koalíciót kötött országos szinten, amilyent szerettek volna, úgy gondolta, hogy egy „kicsit szájba kell verni a magyarokat”, és oda adta az ortodox egyháznak az épületet.

 „Meggyőződésem, hogy Románia számára az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha olyan politikát folytat, ami miatt a magyar közösség és vezetői elveszítik hitüket a demokratikus eszközökben. Abban, hogy érdemes a parlamentben, kormányban és önkormányzatokban dolgozni. Ilyen esetben kénytelenek lesznek olyan eszközökhöz nyúlni, amilyenekhez nyúltak más európai közösségek hasonló helyzetekben” – mutatott rá Antal Árpád.

székelyhon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése