2012. május 17., csütörtök

Tombol a román sovinizmus: Leváltották az összes magyar prefektust Erdélyben

Victor Ponta a soviniszta magyargyűlölő
 Erdélyben egyetlen magyar prefektus és alprefektus sem maradt tisztségében a napokban lefolytatott leváltások és beiktatások után.
A Victor Ponta vezette baloldali román kormány a hét végén hozott több kormányhatározatot a prefektusok és alprefektusok leváltásáról, és az elmúlt két napban már több megyében be is iktatták az új prefektusokat. A változások nyomán az erdélyi megyékben egyetlen magyar prefektus vagy alprefektus sincs hivatalban.
A jobboldali Boc-, majd Ungureanu-kormányok idején Erdélyben Hargita, Kovászna, Szilágy és Hunyad megyének, a Kárpátokon kívül pedig a moldvai Vaslui megyének volt magyar prefekutsa. Alprefektusi tisztséget viseltek ugyanakkor a magyarság képviselői Arad, Brassó, Maros, Máramaros, Szatmár és Temes megyében. A baloldali kormány határozatai következtében valamennyiüket felmentették tisztségükből.
Hargita megyében Ladányi László Zsoltot Augusta-Cristina Urzica, a megye egyik román többségű községének a jegyzője, Kovászna megyében György Ervint Codrin Munteanu váltja. Munteanu már korábban is betöltötte a tisztséget, és magyarellenes intézkedéseivel irányította magára a figyelmet. Távozása előtt György Ervin elmondta, hogy azt tartaná normálisnak, ha a magyar többségű megyében a kormányváltás után is magyar anyanyelvű köztisztviselő töltené be a tisztséget. Codrin Munteanu vasárnap délutáni beiktatási ceremóniájáról tüntetőlegesen távol maradtak a megye és a megyeszékhely magyar vezetői.
A romániai közigazgatásban a prefektusok közhivatalnokoknak számítanak, nem szabad párttagsággal rendelkezniük. Kettős szerep hárul azonban rájuk a megyék vezetésében: egyfelől a megyei önkormányzat és a helyi önkormányzatok határozatainak a törvényességét kell ellenőrizniük, másrészt pedig a kormány helyi képviselői, a kormány politikájának a helyi végrehajtói. A romániai kormánycseréket általában a prefektusok lecserélése követi. A kormányok úgy ítélik meg, nem bízhatják politikájuk megyei szintű végrehajtását olyan közhivatalnokokra, akik egy másik kormányhoz is hűek voltak.
Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön elmondta, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügye (azaz hogy Ioan Mang román oktatási miniszter a különálló magyar karát megalapító kormányhatározat visszavonását javasolja), a választójogi törvényre és a kisebbségi törvényre vonatkozó bukaresti kormányzati megnyilvánulások aggodalomra adnak okot. Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője a romániai magyarság jogainak csorbítása miatt Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez és Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordult.

(Index - SZKR)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése