2012. május 25., péntek

Román hajtóvadászat Nyírő hamvai után

Autókat, és az újratemetést intéző plébániát is ellenőriztek Székelyudvarhelyen a román hatóságok Nyírő József hamvai után kutatva – írja az index.
Románok ellenőriznekEddig ötször ellenőrizték a Nyírő József újratemetését intéző plébánosi hivatalt Székelyudvarhelyen, ahol a hamvakat kereshették, nyilatkozta a lapnak Lukács Csaba, a Nyírő József újratemetéséért felelős kommunikációs vezető. Szerinte a romániai szervezők módszeres megfélemlítése folyik.
„Gyakorlatilag hajtóvadászat folyik Nyírő hamvai után" – mondta az indexnek. Elmondása szerint a román rendőrök már a diplomata rendszámú autókat is megállítják, és nyíltan vállalják, hogy Nyírő hamvait keresik, ez pedig politikai utasításra utal.
Eredetileg pénteken délelőtt tizenegykor tartottak volna a szervezők sajtótájékoztatót Nyírő József újratemetésének ügyében, de a jelenleg is folyó diplomáciai egyeztetések végéig ezt elhalasztották, egyelőre nem tudni, pontosan mikor tudják megtartani.
A Jobbik soviniszta megnyilvánulásnak tartja a románok magatartását
Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke közleményében úgy fogalmazott: megdöbbentőnek tartják a becsődölt magyar diplomácia vergődése közepette újjáéledő azon román soviniszta megnyilvánulásokat, amelyek az utóbbi hetekben Nyirő József újratemetését kísérik.
A politikus elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az új román kormány a Ceauşescu-időkre jellemző, szekus módszerekkel, hatósági zaklatásokkal igyekszik megakadályozni, hogy az erdélyi író őt megillető végső tiszteletadás mellett végre ősei földjében nyugodhasson. A Nyirő József hamvait szállító zarándokvonat útja körüli huzavona, majd a hivatalos ceremónia betiltása, az Országgyűlés Hivatala gépkocsijának átvizsgálása mind azt bizonyítják, hogy Bukarest célja az erdélyi magyarság és Magyarország provokálása. Ilyen esetben az erőtlen kormányzati nyilatkozatok kiadása még a cinkos hallgatásnál is rosszabb.
Elszomorító, hogy az egyre durvább román kormányzati lépések közben az RMDSZ két közismert politikusa, Frunda György szenátor és Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester is az újratemetés ellen ágálók kórusához csatlakozott. Előbbi odáig vetemedett, hogy kétértelmű nyilatkozataival muníciót adott a román sajtónak a székely-magyar írót lejárató cikkekhez - hangsúlyozza a Jobbik szakpolitikusa.
"A Jobbik felszólítja a magyar kormányt, hogy álljon végre a sarkára és haladéktalanul lépjen fel a nyílt magyarellenes provokációval szemben. Magyarországnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy nem tűri történelmi-irodalmi hősei emlékének meggyalázását!" - zárja közleményét Szávay.
Már a román miniszterelnök is ellenzi
Victor Ponta román miniszterelnök véleménye szerint Nyirő József a tevékenysége miatt nem részesülhet nyilvános tiszteletadásban Romániában - közölte a miniszterelnök egy pénteki sajtóértekezleten, újságírói kérdésre válaszolva.
"A magyar parlament elnöke arra hivatkozott, hogy a korábbi román kormány egyetértett Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetésével. Nos, a tisztségben lévő kormány, a miniszterelnök, a külügyminiszter és a belügyminiszter nyilvánvalóan kifejezte ellenkezését ezzel kapcsolatban" - mondta Victor Ponta román kormányfő.
Nincs jogi akadálya a szertartás megtartásának
Minden jogi akadály elhárult Nyirő József vasárnapi újratemetése elől - mondta Lukács Csaba pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Az újratemetés kommunikációs vezetője az újságírók előtt felolvasta a román külügyminisztérium honlapján található ismertetést, miszerint emberi hamvak szállításához nincs szükség konzuli engedélyre. Közölte: Nyirő József földi maradványainak elhamvasztása szabályosan és a kegyeleti szempontok figyelembe vételével május 22-én megtörtént.
Szólt arról is, hogy a székelyudvarhelyi polgármester péntek délben kiadta az anyakönyvi bizonylatot, s ezzel minden jogi akadály elhárult az újratemetés elől.
Lukács Csaba kitért arra, hogy a vasárnapi újratemetésre megfelelő számú szervezővel és biztosítással készülnek, és bízik benne, hogy atrocitásra nem kerül sor.

index – MTI – barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése