2012. május 26., szombat

Antal Árpád: Ceauşescu szelleme kísért a parlamentben

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint Ceauşescu szelleme mindenhol kísért: a parlamentben, a kormányban és egyes parlamenti képviselők fejében is.

Antal Árpád a szenátus által elfogadott törvénytervezetre reagált így, amely a munkaszerződés felbontását írja elő azon közalkalmazottak esetében, akik nem akarnak románul beszélni.

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján „abszurdumnak” minősítette Daniel Oajdea független képviselő jogszabálytervezetét, amely előírja a közintézményekben és hatósági hivatalokban dolgozó alkalmazottak munkaszerződésének a felbontását, akik nem akarnak románul beszélni, vagy pedig megrongálják, vagy eltávolítják az állam jelképeit.

 „Úgy gondolom, hogy Ceauşescu szelleme visszatér hazánkba, mindenhol találkozunk vele. 1989 decemberében lelőtték, de most mindenhol találkozunk vele: a parlamentben, a kormányban, a televíziók stúdiójában, egyes képviselők és szenátorok fejében” – fejtette ki Antal.

A polgármester szerint „teljes mértékben Romániára jellemző”, hogy egy Iaşi-i képviselő meg akarja oldani az erdélyi problémákat.

Antal ugyanakkor kifejtette, hogy a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal alkalmazottai beszélik a román nyelvet, és természetes az, mind a magyar, mind a román nyelvet beszéljék.

„A kezdeményezés abszurdum, másként nem tudom jellemezni. Gondolják el, hogy nagyon sok román képviselő és szenátor elveszítené munkahelyét, mivel nem beszél helyesen románul, az anyanyelvükön. (...) Gondolják el azt is, hogy a miniszterelnök ellen valaki naponta benyújtana egy-egy panaszt, és minden másnap tesztelni kellene a helyes román nyelvismeretét” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Antal meggyőződését fejezte ki, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői határozott álláspontot fejeznek ki a képviselőházban, amikor a jogszabálytervezetet szavazásra bocsátják, és így a kezdeményezésből nem lesz jogerős törvény.

A szenátus hétfőn elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében felbontják a munkaszerződését azoknak a közintézményekben, közhatóságoknál dolgozó alkalmazottaknak, akik megtagadják a román nyelv használatát, vagy eltávolítják, illetve megrongálják a román állam jelképeit.

A 2003/53-as törvényt módosító javaslatot Daniel Oajdea független képviselő nyújtotta be.

A módosító jogszabályjavaslatot a kezdeményező által benyújtott formában küldik el a képviselőháznak, amely a döntő szerv az ügyben.

Erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése