2012. április 11., szerda

Maros megye oláh ispánja: a magyar nemesektől elkobzott erdők román erdők, az állam ellenségeinek nem jár semmi

A magyar nemesek és leszármazottjaik ellen sikeresen felvett harcot nevezte prefektusi mandátuma egyik legnagyobb diadalának a leköszönni készülő Maros megyei prefektus. Marius Pascan tegnap bejelentette: tekintettel arra, hogy versenybe száll a megyei tanácselnöki tisztségért, a kormány bármikor leválthatja.
Éppen ezért a kormánymegbízott megvonta bő hároméves pályafutásának mérlegét, mely véleménye szerint egyértelműen pozitív. Azon kívül, hogy Pascan saját érdemének is tekinti a külföldi beruházók, illetve hazai kormánypénzek Maros megyébe való vonzását, úgy érzi, fontos győzelmet aratott "a román állam megkárosítását célzó grófok és állítólagos örököseik" fölött.
"Amióta prefektus vagyok, hét olyan per újrafelvételét értem el a szászrégeni bíróságnál, melyeknek során a grófok és állítólagos örököseik több tízezer hektár erdőt követelnek maguknak Ratosnya, Palotailva, Gödemesterháza, Magyaró és Déda területén" – dicsekedte el Marius Pascan. Hozzáfűzte, elődje, a Nemzeti Liberális Pártban politizáló exprefektus, Ciprian Dobre egyetlen pert sem nyert meg "a román állam ellenségeinek számító" grófok ellen.
Nagyjából ugyanez a helyzet az ország más vidékein is, ahol a kormányhivatalok és a mellettük működő földosztó bizottságok sorra veszítik el a külföldről pénzelt ügyvédhadak által képviselt nemesi leszármazottak elleni pereket - tette hozzá a megyei önkormányzat élére pályázó egykori városházi szóvivő. A Krónika kérdésére, hogy számára miért jelent akkora dicsőséget a kommunisták által egyszer már kisemmizett és megalázott magyar nemesek tulajdonjogának megtagadása, a kormánybiztos kifejtette: az emberek már csak azért sem juthatnak újból a "román erdők" birtokába, mert 1912-ben maguk között osztották szét a Kelemen- és a Görgényi-havasokat.
A lap felvetésére, hogy utódaik a bukaresti parlament által elfogadott föld-, illetve restitúciós törvények értelmében követelik erdeiket, a prefektus leszögezte: "ezek az emberek a román állam és nép ellenségeiként viselkedtek, így nem járna nekik semmi". "Hogy jöhet szóba például egy Bánffy, aki a Horthy-kormány mezőgazdasági minisztere volt?!" – kérdezett vissza Marius Pascan.
(Krónika nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/3/94681/#ixzz1rjBLgGpr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése