2012. március 4., vasárnap

Nem akartak bejegyezni egy háromszéki magyar cégnevet

Akadályba ütközött egy háromszéki személy, amikor egy magyar nyelvű, magyar ékezeteket is tartalmazó cégnevet próbált lefoglalni cégalapítás céljából.

Lakossági visszajelzés alapján értesült csütörtök délután Édler András RMDSZ-es képviselő arról, hogy a Kovászna megyei cégbíróságnál akadályba ütközött valaki, amikor egy magyar nyelvű, magyar ékezeteket is tartalmazó cégnevet próbált lefoglalni cégalapítás céljából. A képviselő saját közlése szerint a történtek után felvette a kapcsolatot a Kovászna megyei, illetve az országos cégbírósággal, és felhívta a figyelmet arra, hogy a 26/1990-es, a cégbíróságokra vonatkozó törvény a cégek megnevezésére vonatkozóan nem tartalmaz olyan előírásokat, amelyek kizárnák a magyar cégnevek, illetve a magyar ékezetek használatát. Édler András arra kérte őket, hogy korrekt módon alkalmazzák a törvényt.
Az országos cégbíróság vezérigazgatója, Adriana Luminița Iacob, válaszlevélben biztosította a háromszéki képviselőt arról, hogy egy új cégnyilvántartási programot vezetnek be, és ezzel hamarosan megoldják a problémát. „A mai nap megbeszélést folytattam a Kovászna megyei cégbíróság igazgatójával, Sorina-Elena Coftassal, aki arról biztosított, hogy elhárult minden akadály a magyar nyelvű, ékezeteket is tartalmazó cégnevek bejegyzését illetően” – mondta Édler András, aki továbbra is arra biztatja a háromszékieket, hogy éljenek a magyar nyelv használatának lehetőségeivel a cégbejegyzések terén is.
(Székelyhon)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése