2012. február 16., csütörtök

Magyar nyelvű adománylevél iktatásáért 500 lejes bírság jár?! – A 2-es iskola igazgatójának leváltását követeli az RMDSZ

A marosvásárhelyi 2-es általános iskolának kétnyelvű feliratokat adományoztak a magyar szülők. Amikor a magyar nyelven megírt adománylevelet iktatni próbálta az egyik szülő, az iskola igazgatónője a helyi rendőrfőnököt hívta. A helyszínre küldött rendőr a „kihágást” elkövetőt 500 lejre bírságolta meg. A szülők Codruţa Băciuţ igazgató és Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes lemondatását követelik, az eset kapcsán tegnap sajtótájékoztatót tartó városi RMDSZ-vezetés pedig elítélte a történteket, és az iskola igazgatójának menesztését kéri.

A 2-es Számú Általános Iskolában a napokban új kétnyelvű feliratokat helyeztek el, a táblák előállításához szükséges pénzt a szülők gyűjtötték össze. Az elmúlt héten a szülők az aligazgató támogatásával hosszú órákon át szerelték, illesztették az iskola belső terébe a kétnyelvű feliratokat, elvégezve azt a munkát, amire a törvény a tanintézetet, illetve az azt fenntartó önkormányzatot kötelezi, amelyek azonban pénzhiányra hivatkozva eddig nem tartották tiszteletben a jogszabályt.

Köszönetnyilvánítás helyett azonban az iskola igazgatónője a rendőrségre vitette a magyar nyelven megírt adománylevelet iktatni próbáló szülőt, akit 500 lejre megbírságoltak. „Az intézmény vezetője, Codruţa Băciuţ, a szponzori szerződés átadásakor hálaadás és köszönet helyett azt állította, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román, visszautasította a szponzori szerződés iktatását, és mivel a szülő nem volt hajlandó román nyelven megfogalmazni a beadványt, a helyi rendőrséghez fordult, amely úgy gondolta, hogy nagy a baj: összesen hat rendőrt küldött az iskolába, megvédeni az igazgatónőt a romániai kisebbségi jogok paradicsomában, ahol egy magyar beadványra nem kevesebb, mint fél tucat rendőr jut. Az adománylevelet benyújtó szülő kérte az igazgatónőt, hogy hívja fel Illés Ildikót, a Minden magyar gyermek számít kampány marosvásárhelyi arcát, a Maros megyei főtanfelügyelő-helyettest, és kérdezzen rá, hogy jogos-e a magyar beadvány vagy sem.

Jelenleg nem tudni, hogy Illés Ildikó mit válaszolt telefonon az iskolaigazgatónak, viszont az biztos, hogy az intézményvezető hajthatatlan maradt, a rendőrökkel elkísértette a szülőt” – áll a Horváth-Kovács Ádám által a sajtóhoz eljuttatott közleményben. Végül, mint kiderült, nem is a magyar nyelvű okirat miatt kapott bírságot a szülő, hanem amiatt, hogy nem jelentkezett be az iskolaszolgálatos diáknál, úgy, ahogy azt az iskolai szabályzat előírja.

A marosvásárhelyi RMDSZ elnöke, dr. Benedek István, dr. Csegzi Sándor alpolgármester és dr. Kolozsváry Zoltán tanácsosi frakcióvezető tegnapi sajtótájékoztatójukon egyhangúlag elítélte és elfogadhatatlannak minősítette az iskola igazgatónőjének magatartását, követelve a főtanfelügyelőtől és Dorin Florea polgármestertől Codruţa Băciuţ menesztését. „Codruţa Băciuţ másodszorra is hibázik: az Országos Diszkriminációellenes Tanács egyszer már elmarasztalta a kétnyelvű feliratok hiánya miatt, most pedig egy magyar nyelven írt adománylevél kapcsán csinál botrányt és hív rendőrséget.

Nem tűrhetjük ezt a fajta viselkedést, amely nem tesz jót sem a városnak, sem a tanintézetnek. Ha valaki angolul vagy franciául iktat adománylevelet, az nem baj, úgy tűnik, csak a magyar nyelv használata zavarja az igazgatót” – nyilatkozta dr. Benedek István, aki hozzátette: beszélt Valentin Bretfeleannal, a helyi rendőrség parancsnokával, aki azt mondta, őt arról informálta az igazgató, hogy egy szülő botrányosan viselkedik az iskolában, de „úgy tűnik, félretájékoztattak”. Benedek István közölte, nem tudja, Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes mit beszélt telefonon az iskola igazgatójával, majd meg fogja kérdezni. Csegzi Sándor alpolgármester kijelentette: ma Marosvásárhelyen, ahol a magyarok számaránya meghaladja a 20 százalékot, bárki használhatja anyanyelvét, és magyarul fordulhat a hatóságokhoz, közintézményekhez, hiszen erre a törvény feljogosítja. Kérelmeikre románul, de magyarul is válaszolhat a közintézmény.

„A két tannyelvű iskolákban a törvény nem megengedi, hanem kötelezi a kétnyelvű feliratok kihelyezését, a szülők pedig összegyűjtötték a táblák elkészítéséhez szükséges pénzt és adományozták a feliratokat. Az iskolának van magyar aligazgatója, aki lefordíthatta volna az adománylevelet, de ezt nem kérték tőle. Az iskola igazgatójának viselkedése feszültséget kelt az intézetben, Codruţa Băciuţ nem tudta objektíven, tapintatosan rendezni a helyzetet, ezért le kell váltani állásából” – közölte RMDSZ-tisztségviselői és alpolgármesteri minőségében Csegzi Sándor. Egyetértett vele Kolozsváry Zoltán is, aki szerint az igazgató egy rendszert, egy intézetet képvisel, és ennek megfelelően kellett volna viselkednie.

A Népújság megkeresésére Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes elmondta, Codruţa Băciuţ azzal hívta fel kedden telefonon, hogy nem tudja, mitévő legyen, nem érti a beadványt. „Közöltem vele, hogy van magyar aligazgatója az iskolának, aki lefordítsa, iktassa a dokumentumot, hiszen a törvényt be kell tartani.

Utólag értesültem arról, hogy mi történt. Az érintett szülőt próbáltam elérni telefonon, de ki volt kapcsolva a készüléke. Később ismét felhívott az igazgató, elmondta, hogy megunta a sok cirkuszt, hívta a rendőrséget, ugyanis ezt tanácsolta egy kolléganője. Tudomásom szerint akkor, amikor a szülő bement a tanintézetbe, a kapus nem is volt a kapunál, tehát bárki beléphetett volna az épületbe” – tájékoztatott Illés Ildikó. Hozzátette: nem áll szándékában lemondani állásáról, hiszen munkáját szívvel-lélekkel végezte, és ha nem is hangoskodással, cirkusszal, de sok mindent elért.

Antalfi Imola - Erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése