2011. december 5., hétfő

Egy majdnem 100 éves nénit fosztanak meg állampolgárságától Felvidéken

A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt, és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait.

Tamás Aladárné 1912-ben született (tehát még magyar állampolgárként, túlélte a bécsi döntés utáni ismételt országvesztést is), idén áprilisban, korára való tekintettel, gyorsított eljárásban kapta vissza a magyar állampolgárságot.

A nyugdíjas tanítónő ezt levélben jelentette be az illetékes szlovák hatóságnak, mert tudott róla, hogy abban az esetben, ha eltitkolja, a Fico-kormány idején hozott szlovák állampolgársági törvény értelmében 3000 eurós büntetést kaphat. A szlovák alkotmányra hivatkozva Tamás Aladárné ugyanakkor nyilatkozott arról is, hogy nem akarja elveszteni szlovák állampolgárságát sem. Ennek ellenére megkapta meg az értesítést, hogy hétfőn le kell adnia szlovák állampolgárságát igazoló okmányait.

November 18-án Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozótól vonta meg szlovák állampolgárságát a szlovák belügyminisztérium, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy Jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon közölte egy nappal később: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

Édesanyja kálváriájáról értesítette a Felvidék.ma portált Dr. Fehérné-Tamás Judit, a HTMH nyugalmazott főtanácsosa. (Répás Zsuzsanna és Auxt Ferenc közleményei is alább

"Édesanyám, Dr. Tamás Aladárné nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvend szűkebb és szélesebb pátriájában, ő a legidősebb magyar tanító néni Szlovákiában. Úgy becézik, hogy Balogvölgye tanítónénije, aki a mai napig a rimaszombati Wass Albert Magyar Nyugdíjas Kör meghatározó személyisége, és aki,
- ha az Isten is úgy akarja, - májusban tölti be a 100. életévét, - ez év áprilisában megkapta a magyar állampolgárságot. Ez nagy boldogsággal töltötte el, hiszen ő majd 100. évvel ezelőtt, még a Monarchia idején született, és most a visszahonosítás által visszakapta az eredeti állampolgárságát is. (!)

Mivel az, aki a módosított állampolgársági törvény szerint nem jelenti be, hogy felvette egy másik ország állampolgárságát, több mint 3000 euró büntetésre számíthat, ő mint törvénytisztelő ember, a visszahonosítást annak rendje és módja szerint az alábbi levéllel bejelentette az illetékes hivatalnak:

Tárgy: Bejelentés

Alulírott Dr. Tamás Aladárné (Helena Tamášová) sz. Szűcs Ilona, sz. 1912. május 16-án, Rimaszombati lakos, az állampolgárságról szóló módosított 40/1993 sz. tv. értelmében ezúton bejelentem, hogy 2011. 04. 19-én megkaptam a magyar állampolgárságot is.
Gömörben születtem, és itt is fognak eltemetni. Ez a föld az én szülőhazám, és ezért a Szlovák Köztársaság Alkotmányának (460/1992, 5. szakasz, (2( bek .) értelmében, amely hierarchiában a legerősebb hatállyal bíró jogi előírás Szlovákiában – nem kérem elbocsátásomat a Szlovák Köztársaság állami kötelékéből.

Nem kívánom elveszteni szlovák állampolgárságomat, de én még a Monarchia idején, majd száz évvel ezelőtt magyar állampolgárként születtem, és az eredeti állampolgárságomat születésem által nyertem el. (l. a 40/1993 sz. módosított állampolgárságról szólói törvény 9§ (18 bek.)

Hét hónapig csend és nyugalom volt. Nyilván a hivatalok is kivártak. Ez érthető is egy majd százéves ember esetében….
De a belügyminiszter, kihasználva a választások előtti jelenlegi kavarodást, kiadta az ukázt a hozzá tartozó hivataloknak, és megkezdődött a visszahonosított, eddig kettős állampolgárok okmányainak a bevonása. Ez a sors érte a majd 100 éves Édesanyámat is, aki kétségbeesetten telefonált nekem Magyarországra (hiszen én több évtizede már, hogy itt lakom), hogy most mit csináljon?

Kedves szlovákiai magyar politikusok! Kedves magyarországi politikusok! Eljött az idő hogy megvédjék állampolgáraik jogait!
Ez egy elfogadhatatlan disznóság és botrány, hogy a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma fittyet hányva a Szlovák Köztársaság Alkotmányára, megfosztja állampolgárait – ez esetben még a Monarchia idején született idős embert is, - állampolgárságától.
Ezért tettem fel a költői kérdést, hogy milyen ország Szlovákia, és Szlovákia Európa-i ország-e?"

Dr. Fehérné-Tamás Judit, a HTMH nyugalmazott főtanácsosa
Felvidék.ma

* * *

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár megdöbbenéssel értesült arról, hogy Szlovákia megfosztja állampolgárságától a százéves rimaszombati Tamás Aladárnét. Répás Zsuzsanna közleményében kiemelte: Magyarország határozottan elutasítja ezt a magatartást, kész nemzetközi fórumok elé vinni az ügyet, és természetesen minden szükséges jogi segítséget megad az érintettnek. Répás Zsuzsanna feltette a kérdést: mi indokolja ezt a döbbenetes és visszataszító lépést? "Vajon milyen veszélyt jelenthet a Szlovák Köztársaságra a magyar állampolgárságot szerzett százesztendős asszony?" - írta. Hozzátette: értetlenül szemlélik és az alapvető emberi jogokkal, valamint az európai uniós értékekkel összeegyezhetetlennek tartják, hogy Szlovákia ilyen elfogadhatatlan retorziót alkalmaz állampolgárai ellen. Különösen riasztó szerinte az ügynek az a vonatkozása, amely a százesztendős asszony lakhatását és társadalombiztosítási ellátását is megkérdőjelezi. "Meggyőződésünk, hogy Szlovákiának azon felvidéki magyar személyek elleni fellépése, akik magyar állampolgársághoz jutottak, a felvidéki magyarság egészének a megfélemlítését szolgálják" - írta közleményében a helyettes államtitkár.

* * *

Határozottan elítélte Aux Ferenc, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) rimaszombati járási elnöke pénteken, hogy a szlovák hatóságok az érvényes törvények alapján megvonták az állampolgárságot a városban lakó majdnem százéves asszonytól. A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait . Aux Ferenc szerint "Tamás Aladárné életében eddig már kétszer veszítette el magyar állampolgárságát, ezért meggyőződésünk, hogy erre a lépésre neki teljes joga volt. Senki úgy nem érdemli meg a magyar állampolgárságot, mint ő. Ahhoz, amit tett, joga van. A szlovák állampolgársági ellentörvény egy rossz jogszabály, s mi azt határozottan elítéljük" - mondta a rimaszombati járási MKP-elnök. Hozzátette: magas kora ellenére Tamás Aladárné továbbra is nagyon aktív tagja a helyi nyugdíjasklubnak, szinte minden kulturális és más rendezvényen megjelenik.

(MTI, kuruc, felvidek.ma nyomán Szent Korona Rádió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése