2011. november 10., csütörtök

Csíkszeredába készül a Noua Dreaptă

Hargita megyébe a nemzeti ünnepen – ezen felhívással toborozza tagjait, szimpatizánsait a december elsejére Csíkszeredába tervezett felvonulására a Noua Dreaptă mozgalom.

noua_dreapta_gyergyoban_1_b

Nemrég Gyergyószentmiklóson vonultak fel a román szervezet tagjai

„Ha megelégelted a magyar szeparatisták alkotmányellenes megnyilvánulásait, ha nem vagy közömbös a saját országukban idegenként élő Hargita, Kovászna és Maros megyei románok sorsa iránt, ha román vagy és erre büszke is, gyere el a nemzeti ünnep alkalmával szervezett felvonulásra. December 1-jén, a románok napján, Románia szívébe, Csíkszeredába várunk, megünnepelni, hogy 93 évvel ezelőtt egyesült Erdély az anyaországgal” – áll a Noua Dreaptă mozgalom honlapján megjelenő felhívásban. A magát egyébként istenhitben, nemzet szeretetben, haza iránti odaadásban és a hagyományok tiszteletében meghatározó mozgalom a felhívásban arra is emlékezteti szimpatizánsait, hogy 2009-ben a nemzeti ünnepet Kovászna megyében, egy évvel ezelőtt pedig Marosvásárhelyen ünnepelte meg.

A csíkszeredai hatóságoknak nincs tudomásuk a megyeszékhelyre szervezett megmozdulásról. Legalábbis sem Ráduly Róbert Kálmán polgármester, sem a rendőrség szóvivője nem tudott arról, hogy a mozgalom tagjai Székelyföldre készülnek. Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség sajtószóvivője lapunknak leszögezte: amennyiben a város területén szervezne bárki is bármilyen jellegű megmozdulást, a polgármesteri hivataltól kell engedélyt kérjen erre. „A hivatal pedig a rendőrségtől és a csendőrségtől kér úgynevezett véleményezést, ami mindössze konzultatív jellegű. Amennyiben viszont valaki engedély hiányában szervez rendezvényt, a rendőrség a hatályos törvények szerint jár el” – fűzte hozzá a sajtószóvivő.

„Mindenki ott kellene felvonuljon, ahol a fő székhelye van. Mi nem mentünk ünnepelni sem márciu15-én, sem október 23-án máshová. Csíkszeredának gyakorlatilag az 1918 -as december 1-jei eseményben semmilyen szerepe nem volt. Csíkszeredát senki nem képviselte, de a csíki és az egész székelyföldi lakosság azóta is várja a Gyulafehérváron elfogadott nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó részének gyakorlatba ültetését” – szögezte le a tervezett felvonulás kapcsán Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármesterének nincs tudomása arról, hogy a mozgalom kért volna engedélyt a felvonulásra, de „nyilván, joguk van kérni, mi pedig kötelesek leszünk a jogszabályi környezetben a kérésüket elbírálni”.

A jelek szerint a Noua Dreaptă mozgalom tervezett csíkszeredai felvonulásáról eddig csak a Székely Gárda Mozgalom szerzett tudomást, ők pedig nyilatkozatban fejezik ki tiltakozásukat. A szerkesztőségünknek küldött közleményben úgy vélik, „a román állam nemzeti ünnepének leple alatt tervezett felvonulás csakis a feszültségkeltés és megfélemlítés eszköze lehet”. A mozgalom ugyanakkor arra kéri az illetékes szerveket, hogy akadályozzák meg a szervezet által tervezett felvonulást Székelyföld szívében.

A Noua Dreaptă – a honlapján talált információk szerint – Hargita megyében is képviselteti magát, Cristian Grigoraşi elnököt azonban a megadott telefonszámok egyikén sem sikerült elérni.

Szekelyhon.ro
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése