2011. október 24., hétfő

Újabb halasztás a tavalyi Szent György Napokon történt csendőrverésben

A tavalyi Szent György Napokon, április 24-ére virradóra több csendőr az utcán, majd a csendőrség székházán brutálisan bántalmazott két gidófalvi fiatalt. A fiatalok még akkor „melegében” törvényre adták a tetteseket, ám az első tárgyalásra csupán idén október 20-án, csütörtökön került sor. A fejleményekről érdeklődött a Székely Hírmondó munkatársa a bántalmazottaktól.

Csulak Csongortól, az egyik bántalmazott fiataltól megtudták, hogy a kolozsvári katonai törvényszéken megtartott csütörtöki, közel 7 órás kihallgatáson a csendőrök „betanultnak hangzó” változattal álltak elő.

– Megdöbbenve hallgattuk az ötből megjelent 4 csendőr betanult, néhol saját maguknak is ellentmondó meséjét. Ennyi idő után „hirtelen” tanúk is kerültek. Hihetetlen volt, ahogy kiforgatták minden románul kiejtett szavunkat az ügyvédek. Végül ügyvédi tanácsra tolmácsot kértünk, ezért november végére halasztották a tárgyalást – mesélte Csulak, aki saját költségén járja Kolozsvárt.

Csongor azt is elárulta, hogy a tárgyalás előtt a vádlottak pénzt ajánlottak fel.

– Ki akartak egyezni velünk. A telefonszolgáltatótól részletes kimutatást kérünk, mert a tárgyaláson letagadták a hívásokat. 10–10 ezer lejt ígértek, ha módosítjuk a vallomásunkat. A pénzösszeg jelentős, ám az ember becsületét nem pénzben mérik – összegzett Csulak.

Corodeanu Petronela, a megyei csendőrség szóvivője a Székely Hírmondó kérdéseire elmondta, a megvádolt csendőrök kötelesek szabadidejükben intézni peres ügyeiket, illetve az is kiderült, hogy a csendőrség jogásza nyomon követi a tárgyalásokat.

– Amíg nem születik meg a végleges bírói döntés, addig ártatlannak minősülnek a vádlottak – összegezett a szóvivő.

Erdély.ma
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése