2011. október 11., kedd

Idegennek minősítik a magyarokat a saját hazájukban a Szlovákok

Idegenként tekint a pozsonyi belügyminisztérium a Szlovákiában elő, de külföldön állampolgárságot szerzett polgárokra – írja az Új Szó című felvidéki magyar napilap.
A tárca szerint az ilyen személyekre az idegenrendészeti törvény vonatkozik: le kell adniuk személyes okmányaikat, és 90 nap után tartózkodási engedélyt kell kérniük. A belügynél a kormányhivatal emberi jogok és egyenlő bánásmód főosztálya érdeklődött afelől: miként járnak el azokkal szemben, akik elismerték, hogy felvették más ország állampolgárságát – írta az újság.
„Aki ezt megtette, és továbbra is itt él, az a belügy értelmezése szerint ugyanolyan idegennek számít, mint aki külföldről költözött ide. Ezért az idegenrendészeti törvény rendelkezései vonatkoznak rá, tehát például 90 napot meghaladó ittlét után be kell jelentkeznie a rendőrségen, kérvényeznie kell a tartózkodási engedélyt” – mondta a lapnak Petőcz Kálmán, a főosztály igazgatója. Hozzátette: a törvény magát az eljárást nem részletezi, csak kimondja, hogy az illető idegenné vált.
A tót alkotmány szerint viszont az állami intézmények csak a hatályos törvények értelmében járhatnak el. Ha a jogszabályban nincsenek meghatározva konkrétumok, pontos lépések, akkor az eljárás – jelen esetben az állampolgárság megvonása – zavaros, megkérdőjelezhető. A kormányhivatal emberi jogi főosztálya és a belügyi tárca képviselőinek hétfői tanácskozásán úgy tűnt, a minisztériumnak sincs kész válasza az eljárási renddel kapcsolatos minden felvetésre – állítja a lap.
A belügy által kidolgozott törvénymagyarázatban az áll, hogy aki felveszi más ország állampolgárságát, annak ezt a tényt haladéktalanul jelentenie kell a lakhelye szerinti körzeti hivatalnak, amely az információt továbbítja az illetékes intézményeknek, például a társadalombiztosító intézetnek vagy a rendőrségnek. A minisztérium nem illetékes lépni az ügyben, mivel a vonatkozó paragrafusok erre nem kötelezik. „A lényeg az, hogy aki felveszi más ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot, külföldi állampolgárrá válik, köteles visszaadni a személyi igazolványát és az útlevelét” – mondta Jozef Simko, a belügy közigazgatási főosztályának vezetője.
„Ha nem jelenti be a változást, akkor bizonyára tudja, hogy kihágást követ el, amiért akár háromezer eurós pénzbírságot is kaphat. Az állampolgársági törvény nem szakácskönyv, hogy pontosan meg kellene benne határozni az egyes lépéseket. Elég, hogy rögzíti, mikortól veszíti el az érintett a szlovák állampolgárságát” – mondta az Új Szó szerint az ülésen Olga Plisnáková, a belügyminisztérium általános belső igazgatási főosztályának vezetője.
(MTI- kuruc.info)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése