2011. október 28., péntek

Akik magyarul mondták, hogy románok

Több csángó magyarul beszélt a népszámlálási biztossal, de mégis románnak vallotta magát.

Szász Csilla magyartanár számlálóbiztos volt Lujzikalagorban, az egyik jelentős moldvai csángó településen. Elmondta, hogy szinte mindegyik házban magyarul beszélt az ottaniakkal, a magyar beszéddel tehát nem volt gond, de amikor ahhoz a kérdéshez jutottak, hogy hová tartoznak, akkor nem magyarnak vallották magukat. Egyvalaki volt, aki kijelentette, hogy „mi ungurok vagyunk”, de az anyanyelvét ő is románnak mondta.

Az emberek elismerik, hogy „csángósan” beszélnek, de azt mondják, az nem magyar, és ők románok. Egyértelműen azt vallják, hogy ők ott nőttek fel, ott jártak iskolába, és nekik azt mondták, hogy ők románok.

Hogy mi lehet ennek az oka? Lujzikalagor vezetői a második világháború után állítólag levelet küldtek a román kormánynak, hogy a település román, így kértek védelmet az oroszokkal szemben. De nagyon erős a vallási meghatározottság is: az ottani rádióban például többször elmondják, hogy „mi katolikusok, római katolikusok vagyunk”, csakhogy a „romano catolice” kifejezésben a római és a román sokaknak összemosódik, és úgy veszik, hogy ők román katolikusok.

Viszont vannak, akik elküldik a gyerekeket a magyarórákra, és Szász Csilla abban bízik, hogy a gyerekek már másként kezelik a magyarságukat.

Erdely.maNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése