2011. szeptember 12., hétfő

Szlovák exminiszter: ideje lenne megfigyelni Magyarországot

Martin Fronc, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) parlamenti képviselője szerint az Európa Tanácsnak (ET) megfigyelés alá kellene helyeznie Magyarországot, elsősorban a határon túli magyarok választójoga miatt.

"Az Európa Tanácsban korábban már elhangzott olyan javaslat, hogy figyelni kell Magyarországot és lépéseit, vajon betartja-e az ország a demokrácia szabályait. Ha lenne ilyen javaslat, támogatnám" – jelentette ki a képviselő azzal kapcsolatban, hogy a kormányzó Fidesz és a KDNP megállapodott a határon túli magyar állampolgárok szavazójogáról.

Fronc, akinek vasárnap elhangzott kijelentését a Bumm.sk hírportál idézte, figyelmeztetett: egy ilyen javaslat benyújtása nagyon bonyolult procedúra, minimum 20 képviselőnek kell indítványoznia.

"Kész vagyok erről beszélni az Európai Néppártban (EPP), a mi politikai csoportosulásunkban" – mondta a politikus. Véleménye szerint a határon túli magyarok választójoga Szlovákia és Magyarország viszonyának megromlásához vezet.

"Már így sem jók, inkább feszültek. Szlovákiának ezen a téren cselekednie kell, de standard, európai módon" – vélte Fronc, de hozzátette: a döntés a külügyminisztériumé, nem kíván beavatkozni a tárca munkájába.

MTI - barikad.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése