2011. szeptember 8., csütörtök

Sepsiszentgyörgy: polgármester akar lenni a mozifoglaló román betolakodó

Nem került sor tegnap a sepsiszentgyörgyi Művész mozit jogtalanul elfoglaló cég kilakoltatására, az épületben szórakozóhelyet működtető brassói üzletember, Gheorghe Iliescu ezúttal győztesen került ki a várossal folytatott csaták sokaságából: bírósági döntést szerzett, mely a kilakoltatás végrehajtását felfüggeszti. Diadalától megmámorosodva bejelentette: indul jövőben a város polgármesteri tisztségének elnyeréséért tartandó választáson.
Népes önkormányzati képviselet – mindkét alpolgármester, több tanácstag, a városháza jogtanácsosa – jelent meg tegnap délelőtt a Művész mozi előtt, hogy tanúi lehessenek a közel másfél éve tartó huzavona végének, a város tulajdonában levő épület birtokbavéte­lének. A mozi bejárata előtt Iliescu már jóval a bírósági vég­rehajtó meghirdetett érkezése előtt stratégiai állást foglalt el embereivel, bőven nyilatkozva a sajtónak, a fotósokat viszont azzal fenyegette, nem engedi magát fényképezni, amelyik újságban meglátja a róla készült felvételt, azt bepereli.
Később ügyvédje is kiállt, a perekben részt vevő városi képviselet jogosultságát megkérdőjelezve (ki képviselheti a várost: az épület tulajdonosaként a városháza vagy a város vagyona felett rendelkező városi tanács?) elismételte, hogy ügyfele az évek során a mozi átalakítására-felújítására több mint 450 000 eurót költött, s véleményük szerint, míg ezt az összeget meg nem kapják, nem adhatják át az épületet. Az ügyvéd szerint, mióta tavaly márciusban a város aláírta a Radef országos mozivállalattal az átadás-átvételt, több alkalommal kérték a városházát, peren kívül rendezzék a pénzügyeket, azaz egyezzenek meg a befektetés megtérítéséről, erre azonban a város nem lett volna hajlandó.
A bírósági végrehajtó megérkezése előtt tűzoltók, mentők, csendőrök is megjelentek a mozi előtt, hiszen a procedúra szerint ha a bérlő ellenáll a kilakoltatásnak, erőszakkal lehet behatolni az épületbe. Kilakoltatásra azonban nem került sor, mert miután a végrehajtó ismertette jövetelének célját, Iliescu egy bírósági végzést nyújtott át neki: augusztus 24-én a sepsiszentgyörgyi bíróság elrendelte a végrehajtás felfüggesztését. A városháza jogtanácsosát, a város képviselőit hidegzuhanyként érte a végzés, azt tudták, hogy az idén áprilisban a bukaresti táblabíróság által a kilakoltatást elrendelő, a brassói bíróság által is jóváhagyott határozatot a bérlő megtámadta, de a végrehajtás felfüggesztésére általa indított ügy tárgyalására nem idézték be a városháza képviselőjét, és a végzést sem kézbesítették a városnak.
A városháza jogtanácsosa emiatt furcsa döntésnek nevezte a végrehajtás felfüggesztését, álláspontja szerint a bukaresti táblabíróságnak a kilakoltatásra vonatkozó határozata jogerős, végrehajtható. Ismertette ugyanakkor, mióta a város tulajdonába került az épület, több alkalommal hívták a bérlőt, kössön szerződést a városházával, hiszen szerződése a Radeffel (mely egyébként a múlt év végén le is járt) az épület tulajdonjogának változásával érvényét veszítette, erre azonban Iliescu nem volt hajlandó, bért sem fizetett a városházának, ilyenformán "teljességgel törvénytelenül bitorolja" az épületet. Sztakics Éva alpolgármester hozzátette, az ügy ezzel korántsem zárult le, a város nem adhatja fel, hogy törvényes tulajdonának birtokába jusson, s mihelyt átveszik az épületet, "következő héttől beköltözik az Andrei Muresanu Színház, és a filmvetítés is újraindul".
Miután a városháza képviselői dolgukvégezetlenül távozni kényszerültek, Gheorghe Iliescu még egy bejelentést tett: indul a jövő évi helyhatósági választáson, és meggyőződése szerint a fiatalok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a költségvetési alkalmazottak meg is választják őt Sepsiszentgyörgy független polgármesterének.
(Háromszék)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése