2011. szeptember 2., péntek

Nem tetszik a magyar nyelv Kovászna megye alprefektusának

Kampányt indított a magyar nyelv hivatalos ügyekben való használata ellen Valentin Ionascu a Kovászna megyei alprefektus. Mindezt akkor, amikor felettese, a magyar prefektus nyári szabadságát tölti.Az alprefektus, Ionascu Valentin nemcsak a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot szólította fel, hogy a hivatalos dokumentumok fejlécében ne használják a magyar nyelvet, hanem az egyik üzletlánc magyar reklámját is jogtalannak ítélte.

A román hivatalos közlönyben megjelent törvényeket, rendeleteket mutatja Kovászna megye alprefektusa. Olvasatában azok kötelező módon alőírják, hogy román nyelven kell feltüntetni minden közérdekű információt, a kisebbségek nyelvén megírt szöveg csak a román nyelvű alatt vagy után következhet.

"A törvény betartását megkövetelem. A prefektúrának egyébként ez a feladata, hogy őrködjön a törvény betűjének tiszteletben tartása fölött. Ez így természetes. Az üzletlánc esetében is egy közérdekű hirdetőtábláról beszélünk”- jelentette ki az alprefektus.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke szerint ezeket a támadásokat mindenképpen ki kell védeni: „Továbbra is azt tartjuk, hogy nemcsak igényeink szerint, hanem törvény adta lehetőségeinket is kihasználva fogjuk továbbra is a magyar kétnyelvűséget és intézményeink autonómiáját megvédeni”.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester az eset kapcsán elmondta: ezután minden héten beadvánnyal fordul a prefektúrához, számon kérve, hogy a közintézményekben ki vannak-e helyezve a kétnyelvű táblák. A polgármester véleménye szerint üzletláncok kampányait nem a prefektus dolga szabályozni, megteszi azt a piac.

Duna TVNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése