2011. szeptember 4., vasárnap

Nagyromániás hisztéria: Vadim feljelentéssel fenyeget Háromszék címere miatt

A Kovászna megyei rendőrség címere merénylet a románok ellen – jelentette ki Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt (PRM) elnöke. A megye címeréből átvett elemeket egyébként a belügyminisztérium is jóváhagyta.

Napok óta Háromszék a központi témája az országos televíziók vitaműsorainak, amelyekben Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt (PRM) elnöke fejti ki felháborodását a Kovászna megyei rendőrség címere miatt. A pártelnök úgy véli, a címer merénylet a románok ellen, hiszen a megyecímerből átvett elem, amelyen egy kardot tartó kar található egy átszúrt szívvel, az tulajdonképpen egy magyar kéz és egy átszúrt román szív jelképe.

A soviniszta politikai alakulat vezetője néhány napja estéről estére feltűnik a hírtelevíziók műsoraiban és felháborodásának ad hangot, kihangsúlyozva, hogy feljelenti a rendőrséget és bepereli a kormányt is.

Románia jelenleg érvényben lévő címerét (a Kovászna megyei rendőrség címerének alapját) Köpeczi Sebestyén József címermester készítette 1921-ben I. Hohenzoller Ferdinánd király személyes megbízására.

A címer egy 2009-es kormányrendelet értelmében született meg, ugyanis a belügyminisztérium kérésére a helyi rendőrségek, tűzoltóságok és csendőrségek saját címert kellett készítsenek. Buzsi Andrea, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője, a Székelyhon.ro-nak elmondta, bukaresti heraldikust kértek fel az új címer elkészítésére, a rendőrség pedig nem tett le javaslatot, hogy milyen elemek szerepeljenek benne. Ştefan-Laurenţiu Szemkovics, ismert román címerkészítő két variánst is küldött elfogadásra és mindkettőben szerepelt az átszúrt szívet tartó páncélos kard, amit Kovászna megye címeréből vett át a szakember.

A rendőrség szóvivője kiemelte, a címert a heraldikai bizottság és a belügyminisztérium is jóváhagyta, így 2011 júliusától – amikor a Hivatalos Közlönyben is megjelent – ez lett a rendőrség hivatalos címere. Buzsi Andrea elmondta, igazából nem érti mi a probléma, hiszen az eljárás törvényes és senkit nem sért az új címer. Ugyanakkor azt is kifejtette, a szélsőséges politikai alkulat részéről helyi szinten nem érkezett feljelentés, de az ügy tárgytalan is, mivel a belügyminisztérium hagyta jóvá a címert.

Kovászna megye 2007 óta rendelkezik saját címerrel (jobbra), amelyben a kardot tartó páncélos kar a határvédő ősök hősiességére, gyepűvédő voltára utal. A szív az áldozatkészség, a hazaszeretet szimbóluma. A ragyogó nap és a növekvő holdsarló a székely nemzet jelképe. Mint ismeretes, a címer elfogadása ellen több román szervezet és liga is tiltakozott, mivel úgy vélték a jelképek "intoleránsak" a helyi betelepített román közösséggel szemben.

(Székelyhon nyomán Szent Korona Rádió)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése