2011. szeptember 28., szerda

Munkában az új SZDSZ: nemmel szavazott a margitszigeti Wass Albert-szoborra az LMP frakcióvezetője

Munkában az új SZDSZ: nemmel szavazott a margitszigeti Wass Albert-szoborra az LMP frakcióvezetője


A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében szobrot kap Wass Albert a Margitszigeten; az író mellszobrát várhatóan egy hónapon belül állítják fel a Szent Mihály-kápolna közelében.
A határozati javaslatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP-frakció és két LMP-s képviselő tartózkodott, míg az LMP frakcióvezetője, Kaltenbach Jenő nemmel szavazott. Kaltenbach Jenő arról beszélt, bár nem szakértője Wass Albert munkásságának, de megpróbált utánajárni, és ennek alapján úgy látja: az író "rendkívül megosztó személy volt". Mint fogalmazott, általában két szélsőséges véglet között mozog a megítélése; vannak, akik rajonganak érte, és vannak, akik nagyon elítélően beszélnek róla.
Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) kiállt Wass Albert védelmében, és azt mondta: sérti őt, ahogy a magyar politikusok egy része Wass Alberthez viszonyul. Mint fogalmazott, az író "gyakorlatilag belehalt abba, amit Magyarország művelt vele". Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, a javaslat előterjesztője azt hangoztatta: reméli, hogy a jövőben már senki sem mondja Wass Albertet háborús bűnösnek. Az MSZP és a Jobbik képviselői nem szólaltak meg a vitában. Wass Albert író mellszobrát Andrássy Kurta János szobrászművész készítette.
Az előterjesztést jegyző Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a javaslatban emlékeztetett arra, hogy az író mellszobrát eredetileg - még 2004-ben - az I. kerületi Vérmező területén állították volna fel, de akkor az illetékes fővárosi bizottságok nem hoztak határozatot az ügyben. A margitszigeti helyszínt a Budapest Galéria szemlebizottsága is megfelelőnek találta.
Az alkotás köztéri elhelyezését - ahogy 2003-ban is - egy magánszemély, Demeter Vilmos kezdeményezte. A helyszínjavaslaton azért változtattak, mert a Vérmező elsődlegesen más történelmi eseményekhez köthető, így merült fel a Margitszigeten az úgynevezett művészsétány környezete. E sétányon, a Szent Mihály-kápolna közelében áll már három festőművész, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály és Rudnay Gyula szobra is.
Wass Albert mellszobra nem kerül majd főváros tulajdonába, és az elhelyezés költségeit sem hárulnak az önkormányzatra, azt a kezdeményező állja.

(MTI - kuruc.info - magyarellenesseg.blogspot.com)

Ezek szerint Magyarországon a zsidók döntik el, hogy kinek lehet szobra ma, a nemzeti érzelmű magyarok példaképének, Wass Albertnek nem, míg Magyarországot eláruló, felszabdaló zsidónak, károlyi mihálynak igen. Tudtátok, hogy károlyi mihály pénzt és fegyvert adott a román hadseregnek, hogy elfoglalhassák Erdélyt? Hát igen, ez a mai Magyarország, a hősök háborús bűnösnek és fasisztának vannak nyilvánítva, míg a nemzet elárulói, tönkretevői hősöknek, félszabadítóknak számítanak. (a szerk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése