2011. szeptember 29., csütörtök

Kezdődik Székelyföldön is: ostorral verte a magyar gyerekeket az iskolában a cigány

Zabolán egy cigány férfi néhány korty pálinka után úgy döntött, öntörvényűen oldja meg fia iskolai problémáit, így szüneten az ötödikesekre rontott, és a gyereke útmutatására megostorozta a tanulókat. Az osztályfőnök feljelentette a „megtorlót”, de egyelőre nem történt előrelépés az ügyben - írja a háromszéki Székely Hírmondó, alább olvasható a cikk folytatása.
Csütörtökre nyúlik vissza a különös eset, amikor tanítás után az V. osztályos Petőfalváról ingázó diákoknak – három közülük cigány – az osztályteremben kellett várakozniuk az őket hazaszállító iskolabuszra – tudtuk meg Pap Lászlótól a helyi általános iskola igazgatójától, aki annak reményében hagyta ott a gyerekeket, hogy talán megoldják a házi feladataikat, de ehelyett a cigány diákok összeköpködték és megmászták a padokat. Másnap a tettesek kézre kerítése során következett be az incidens. A petőfalvi M. Zs. szülei felmentek az iskolába és arra panaszkodtak a tanároknak, hogy a magyar diákok diszkriminálják a gyereküket.
Amíg M. B. felesége a tanárokkal kiabált, addig férje fogta magát, és rárontott a szünetben játszó ötödikesekre. Ott a fia útmutatására elkezdte ostorral csapni a tanulókat: négy magyar gyereket ért az ütés, többnyire a fejüket és fülüket találta el a szíj, az egyik kislányt is megfenyegette, de szerencsére a szolgálatos tanár megfékezte ezt, és kitessékelte az ittas felnőttet.
Varga Éva osztályfőnök rögtön feljelentéstett tett a férfi ellen az egyik járőröző rendőrnél. – Az ügyben még nem történt előrelépés – nyilatkozta az osztályfőnök, hozzátéve, hogy felháborítónak tartja M. B. magatartását. A tanárnő szerint a gyerekek közti civakodás az összeszokás után megoldódik, viszont a cigány diákok szülei gyakran semmibe veszik az iskolai szabályzatot.
– Órák alatt bejönnek és odaszólnak a gyermekeiknek, hogy elmentem Pávára, vagy hoztam a tízórait – mesélte a tanárnő, akitől megtudtuk azt is, hogy M. Zs. két évvel idősebb az osztálytársainál, és nem annyira az eszével, mint a viselkedésével vannak gondok: obszcén szavakat használ a tanáraival és az osztálytársaival szemben, néha a fenyítéstől sem riad vissza.
– A bántalmazott gyerekek szüleit megnyugtattuk, hogy az ügyet rendőrségre adtuk. A többi már a törvénykezés dolga – szögezte le az igazgató.
Ennek kapcsán Ádám Attila, Zabola község polgármestere elmondta, hogy meglátása szerint a rendőrség jelenléte nagyon fontos volna a cigányok végett, főleg a betakarási időszakban, mert az önkormányzatnál dolgozó három közösségi rendőr nem elegendő egy ekkora község biztonságának a fenntartására.

(Kuruc.info)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése