2011. szeptember 26., hétfő

Európai diszkrimináció: a cseh állampolgárság felvételét nem, a magyarét továbbra is büntetné Szlovákia

Nem veszítené el a szlovák állampolgárságát, az, aki felveszi a szomszédos Csehország állampolgárságát is - áll a belügyminisztérium állampolgársági törvényt módosító javaslatában, amelyet jelenleg már tárcaközi egyeztetésre bocsátottak.
Ennek okaként „a több éves történelmi, kulturális és főleg családi kötelékeket" jelöli meg a tárca a két nemzet és ország képviselői között. Más külföldi állampolgárság felvétele esetén a jelenlegi helyzet maradna érvényben, azaz az illető elveszítené a szlovák állampolgárságát. A változás 2012. május 1-jei hatállyal lépne érvénybe.
A jelenleg hatályos állampolgársági törvény – amelyet még Robert Fico kormánya fogadott el, mintegy ellenreakcióként a magyarországi állampolgárságról szóló törvényre – nem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot, ha a másik állampolgárságot önszántunkból vesszük fel. Fico ellentörvényét – bár a kormányprogram tartalmazta ezt – kellő politikai akarat hiányában a mai napig nem sikerült megváltoztatni. E héten végül aztán néhány koalíciós képviselő alkotmánybírósági beadványt nyújtott be ellene.
A belügyi tárca egyéb változtatásokat is javasolt. A szlovák állampolgárság jelenleg is megszerezhető az apaság megállapítása esetén a házasságon kívül született gyermekeknél. A belügyminisztérium azonban azt javasolja, hogy a gyermek csak a szülőknek az apaság meghatározására vonatkozó beleegyező kijelentése napján szerezze meg az állampolgárságot, vagy az apasági keresetet megállapító jogerős bírósági végzés napján. A jelenleg érvényes módosítás szerint a gyermek születésének napja a mérvadó az állampolgárság megadásában. Ez azt jelenti, hogy ha például a gyermek ötéves korában állapítják meg az apaságot, akkor a gyermeknek az állampolgárságot visszamenőleg adják meg, ami sok esetben gondokat okoz. A gyermek örökbefogadását vagy az apaság megállapítását a bíróság vagy az illetékes anyakönyvi hivatal azonnali hatállyal köteles bejelenteni a belügyminisztériumban. Az állampolgárság odaítélésének feltételei egy újjal is gyarapodtak, eszerint a kérelmező nem jelenthet veszélyt Szlovákia közrendjére vagy közbiztonságára.
A módosító javaslat nagyon előzékenyen jár el Szlovákia volt polgáraival szemben, akik a szlovák állampolgárságot saját kérésük vagy nemzetközi szerződés alapján veszítették el. Ők feltétel nélkül visszakaphatják az állampolgárságukat, anélkül, hogy Szlovákia területén lakhelyük lenne. Érvényes lesz ez a szlovákiai lakhellyel rendelkező volt csehszlovák állampolgárokra is – azaz azokra a szlovák származású Csehország vagy más ország területén született állampolgárokra, akik a nemzetközi szerződések alapján elveszítették cseh állampolgárságukat. A szlovák állampolgárságot azok is megszerezhetik, akik nem voltak szlovák állampolgárok, de legalább a szüleik egyike Szlovákia területén élt és csehszlovák állampolgár volt.
A módosító javaslat bővíti az állampolgársági bizonylatok kiadására irányuló kérelmek elutasításának okait is – a hiányos okmányokra vagy a kérelmező egyértelműen nem meghatározható személyére vonatkozóan. Akkor sem kapható meg az állampolgárság, ha az odaítélése során törvénysértésre került sor, ha például annak az országnak az állami hatósága, ahonnan a kérelmező származik, hamis iratot adott ki, s a külföldi állampolgár ennek alapján szerezte meg a szlovák állampolgárságot. A kérelmezés előtti utolsó három év adóbevallásainak másolatát is csatolni kell az állampolgársági kérvényhez. A szlovák nyelvismeret ellenőrzésének korhatára 14-ről 10 évre csökken. Ez alól kivételt képeznek a cseh állampolgárok. Az ok megint a cseh nyelvvel való rokonság és a Csehországban érvényes törvény, amely ne követeli meg a szlovákoktól a cseh nyelv ismeretét.
(Felvidék.ma)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése