2011. szeptember 29., csütörtök

Délvidéken tudatosan gerjesztik a magyarellenes hangulatot
A dél-bácskai körzetben az elmúlt mintegy 20 napban kritikus mértékben megromlani látszik a közbiztonsági és a nemzetek közötti viszony - áll a Magyar Remény Mozgalom alább olvasható közleményében. A délvidéki párt lajstromba szedte az elmúlt egy hét magyarokat ért atrocitásait.

A lavinát az a szeptember 11-i eset indította el, amelyet a szerb nyelvű média, ahol csak tudott, igyekezett félremagyarázni, és már ,,szerbüldözésről” kezdett el cikkezni, uszítva az itteni magyarság ellen. Valójában az történt, hogy akkor este egy temerini szórakozóhely előtt gyülekeztek magyarok, majd pedig előttük elhaladt egy öt tagot számláló, fiatalokból álló szerb csoport. A magyarok közül négyen utánuk szaladtak, és helyben hagyták a szerbeket. A média állításával ellentétben: az incidens közben nem szidták nemzetiségi alapon a megtámadottakat; nem az egész csoport, hanem ez a négy ember vett részt a magyarok részéről a verekedésben; nem szenvedtek súlyos sérüléseket a megtámadottak, főként nem szereztek negyven centiméteres vágásokat, mint ahogy arról egyesek cikkeztek. A rendőrség később beazonosította a támadókat, felvették a jegyzőkönyvet és megtették a feljelentést.

Egy hét is eltelt, mire a sértettek szülei úgy gondolták, hogy a nagy nyilvánosság elé kell, hogy vigyék az ügyet (hiába történt meg a feljelentés, kezdődött el a nyomozás, ők mégis a szerb médiához fordultak). A Večernje Novosti belgrádi napilap vetette fel először azt, hogy a fiatal elkövetők a magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai, és ezért politikai indíttatása is lehet az esetnek. A sajtóhírekre reagált a HVIM budapesti vezetése, és cáfolta a szerb lap, lapok állítását. Annak ellenére, hogy semmiféle bizonyítékot erre vonatkozóan nem tudtak felmutatni, a médiumok a mai napig kapcsolatba hozzák az elkövetőket a HVIM-mel, még ha ez a szervezet már legalább négy éve nem is tevékenykedik Szerbiában, és soha se volt itt regisztrálva.

A Magyar Remény Mozgalom volt talán (a VMDP mellett) az egyetlen politikai szervezet, amely reagált a történtekre. Közleményükben többek között ezt írják: ,,A korábbi évek tapasztalatainak függvényében, joggal várhatjuk el a szerbiai igazságszolgáltatástól, hogy végre változtasson a hozzáállásán, és az embereket a törvény előtt egyenlőként kezelve kutassa fel a tényeket minden kérdéses esetben, és annak súlya szerint szolgáltasson igazságot, ne pedig a média és a politikum nyomásának tegyen eleget! A Magyar Remény Mozgalom figyelemmel kíséri az eseményeket, és mint magyar érdekvédelmi szervezet, kötelességének érzi a közösségünk tagjai elleni jogsértések megakadályozását. Egyben felszólítjuk a rendvédelmi erőket, hogy szavatolják a temeriniek biztonságát, amely a magyarellenes médiahisztériának ,,köszönhetően“ várhatóan romlani fog. A szerb média hangulatkeltéseinek és hazugságainak, csúsztatásainak és féligazságainak meg is lett az eredménye a következő napokban. Íme csak néhány eset, amelyről az MRM tudomást szerzett.

Egy hét magyarellenes megmozdulásainak listája

Szeptember 21-én, szerdán Temerin utcáin két fiatalkorú magyar lányt durván, nemzeti alapon sértegetett több szerb férfi. A lányokat követték, ezért azok elmenekültek. Később az esetet nem jelentették, mert félnek. Az Obraz szélsőséges szerb szervezet demonstrációt és ,,éjjeli őrséget” jelentett be péntekre Temerinbe. A rendőrséggel folytatott tárgyalás (!) után a tüntetéstől elálltak.

Szeptember 23-án, pénteken egy szerb csoport bement az MM Pékségbe, ahonnan fizetés nélkül távoztak, közben pedig szidalmazták az (egyébként szerb nemzetiségű) eladónőt. Többek között ,,sült magyarokat” követeltek vacsorára. Az esetet aztán eltusolták.

Szintén szeptember 23-án, pénteken este 22 órakor négy magyart előállított a rendőrség, kizárólag a megjelenésük miatt, anélkül, hogy a letartóztatásra bármiféle valós indokot adtak volna. Eközben a szélsőséges Obraz szervezet tagjai gyülekeztek a főtéren, akiken a szervezet pólója volt. Tudjuk, hogy a tartományi parlament még 2005 decemberében, majd pedig később a köztársasági parlament is határozatot hozott arról, hogy az Obrazt be kell tiltani Szerbia területén. Ez esetben érthetetlen, hogy miért engedik ennek a csoportosulásnak a megjelenését Délvidék közterületein!

Szeptember 24-én, szombaton az éjjeli órákban ismeretlen tettesek betörtek az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központba és súlyosan megrongálták az épület nagytermét. Összetörték a zongorát és a rádiót, a csillárokat székekkel zúzták szét, a balkonról ledobálták a virágcserepeket, az ajtókon betörték az üveget, az emlékfolyosón felállított Petőfi mellszobrot pedig virágcserepekkel dobálták meg.

Szeptember 24-én, szombaton este tömegverekedés tört ki Temerin központjában, az Avangarde kávézó előtt a rendőrség és járéki szerbek között. A felbujtókat bevitték az őrsre. Az elbeszélés szerint egy csoport járéki szerb érkezett a szórakozóhelyre, és megnyilatkozásaik alapján magyarokat kerestek. Majd pedig más okból összetűzésbe kerültek a helyi, temerini szerbekkel, és kitört a verekedés.

Szeptember 24-én, szombaton este egy szenttamási kávézóban amatőr magyar rock együttesek léptek fel. Az eseményen mintegy 150 helyi fiatal fordult meg, nem történt semmiféle rendbontás. Ennek ellenére a rendőrség a helyszínen több fiatalt igazoltatott azzal az indokkal, hogy ,,egy fülest kaptak, miszerint a temerini verekedés magyar résztvevői is meg fognak jelenni a bulin.” Másnap a hely tulajdonosát behívták a rendőrségre, és a szervezők felől kérdezősködtek, valamint az esetleges rendbontásokra voltak kíváncsiak.

Szeptember 25-én, vasárnap a Pravda szerb újság hétvégi számában megjelent uszító írás szerint a temerini Hofi Cuki Pékség megtagadja a szerb tulajdonban lévő boltokba való kenyérszállítást, mivel ,,a szerbek nem ehetik a magyar kenyeret.” Természetesen, a cikknek semmiféle valóságalapja nincsen, és a pékség tulajdonosa feljelentést tett a lap és az abban megnevezett forrás ellen is.

Szeptember 25-én, vasárnap ismeretlen tettesek átfestették a frissen kihelyezett többnyelvű helységtáblát – pontosabban az azon szereplő magyar, Újvidék megnevezést - a tartományi székvárosnak a Temerin felőli bejáratánál.

Szeptember 25-én, vasárnap éjjeli fél kettő tájban támadás ért egy temerini magyar fiatalembert a város központi buszállomásával szembeni Avangarde kávéház közelében. A támadók egyike, miután az arra haladó K. Norberttól szerbül megkérdezte, hogy magyar-e, s miután ő erre igennel válaszolt, arcul ütötte. A megtámadott futásnak eredt, mire egy másik támadó üvegpalackot vágott utána. Az elkövetőket – értesüléseink szerint mindketten bácsszőregiek – a rendőrség előállította, és bűnvádi feljelentést tett ellenük.

Aznap, szeptember 25-én, vasárnap történt még egy magyarellenes támadás, amelyben egy magyar fiút pofozott fel az utcán egy szerb. A támadásnak szemtanúi is voltak. A sértett feljelentést tett, ezután pedig a rendőrök megtalálták az elkövetőt.

Szeptember 26-án, hétfőn az újvidéki rendőrség közölte, őrizetbe vett két kiskorú temerini személyt, N.P.-t és R.F.-et azzal a gyanúval, hogy súlyos sérülést okoztak a boldogasszonyfalvai B.O.-nak. A közlemény szerint kettejüket azzal gyanúsítják, hogy hétfőn 15.30 óra tájt Temerinban megverték a 16 éves B.O.-t, és súlyos testi sérüléseket okoztak neki. A fiúnak eltörött az orra és az egyik ujja, a kórházi ellátás után hazaengedték. A szemtanúk elmondták, hogy a szerb diák az iskola melletti padon ült. A magyar fiatal egy lány társaságában arra sétált. A szerb nemzeti alapon sértést intézett a fiú felé, aki visszaszólt. Emiatt összeszólalkoztak, majd pedig a szerb meglökte a magyar diákot (tehát, a fizikai támadást a ,,sértett” kezdeményezte), és összeverekedtek. Amikor az eseményeket szemlélő lány látta, hogy a barátja alulmarad a verekedésben, szólt az iskola udvarán álló magyar osztálytársainak, akik kiszaladtak és ketten közülük beszálltak a verekedésbe. A magyar fiatal is beutalót kapott a kórházba, sérüléseinek ellátása érdekében, azonban a rendőrök ezt nem tartották tiszteletben, és rögtön őrizetbe vették.

Szeptember 26-án, hétfőn este aztán a rendőrség különleges alakulatai (köztük terrorelhárítók) megszállták Temerin utcáit. A csoportos gyülekezést megtiltották a településen. A rendőri jelenlét napok óta fokozott a község területén. Még aznap este reagált az MRM vezetősége is. Közleményükben többek között olvasható: ,,A Magyar Remény Mozgalom (MRM) a legerélyesebben elítéli az erőszak minden formáját, és egyben felszólítjuk az illetékeseket, hogy elfogulatlanul járjanak el a legújabb incidensben és a felelősöket büntessék meg. Az esetleges felbujtókat pedig kutassák fel, és az elmúlt időszakban sorozatosan valótlanságokat és pontatlanságokat megjelentető médiumok felelősségét is vizsgálják ki. Egyúttal követeljük, hogy az újvidéki helységnévtábla magyar feliratának lefestőit, valamint az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ épületét szétverő huligánokat is a legrövidebb időn belül kerítsék kézre.

Szeptember 27-én, kedden az Újvidék-Temerin vonalon közlekedő egyik buszra szerbek nem engedték fel a magyar diákokat. Itt, értesüléseink szerint, szóváltás alakult ki, ahol lányokat is becsméreltek a szerbek.

Szeptember 28-án, szerdán falfirkák és feliratok jelentek meg temerini házak falain. Az egyik ilyen felirat: Halál a 64 vármegyére!

Szeptember 28-án, szerdán Újvidéken a dél-bácskai biztonsági helyzet és a temerini incidensek kapcsán közös megbeszélést folytattak a tartományi biztonságügyi és a nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó bizottság tagjai. Stevan Krstić, az újvidéki rendőrség főnöke, hogy az elmúlt napok összetűzéseit nem minősítették nemzetellenesnek, majd erről az ügyészség határozhat, a bizonyítékok figyelembe vételével. László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője megjegyezte, a szeptember 11-i temerini esetet a szerb média kisebbségellenes hangulat szítására használja fel. A napokban történt helyi incidenseket is ennek tükrében találta. László Gyula hozzátette, több száz olyan esetről van tudomása, amely során etnikai jellegű zaklatásokra került sor, de csak kevesen tettek feljelentést. A képviselő javaslatára a két bizottság az igazságügyi szervektől pontos kimutatást kért arról, hogy 2004 óta hány nemzeti indíttatású incidens miatt indult eljárás és született ítélet.

Szeptember 29-én, csütörtökön a Temerin polgármestere a temerini politikai pártok képviselőjével zárt ülést tart az incidensek megoldása érdekében. A Magyar Remény Mozgalmat a megbeszélésen Oláh Róbert, az MRM ügyvezető alelnöke képviseli. A tartományi biztonságügyi tanács pedig kihelyezett ülést tart a településen, tartományi funkcionáriusok és a helyi rendőrfőnök részvételével.

mrm.rs - barikad.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése