2011. augusztus 5., péntek

Nem engedélyez demonstrációt a marosvásárhelyi magyar orvosképzésért a soviniszta polgármester

Marosvásárhelyen és 12 európai fővárosban terveznek tiltakozó akciót és közös imát a marosvásárhelyi magyar orvosképzésért augusztus 11-én. Marosvásárhely polgármestere bejelentette: nem engedi meg a megyeszékhelyi akciót, s ha mégis felvonulnak, megbírságolja a jogaikért felvonulókat.
A magyar nyelvű orvosképzést ért negatív diszkrimináció ellen kíván fellépni a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) a Bolyai Kezdeményező Bizottsággal együtt, és arra szólít fel mindenkit, aki fontosnak tartja a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzést, hogy vegyen részt az augusztus 11-én, jövő csütörtökön 19 és 21 óra között Marosvásárhelyen szervezett tiltakozó körmeneten.
Közös ima 12 európai városban
A kezdeményezők azt sérelmezik, hogy az idei felvételi vizsgák eredményének kihirdetése után derült ki, hogy a meghirdetett nyolcvan költségtérítéses helyre kizárólag román anyanyelvű hallgatókat vettek fel. Az, hogy politikai nyomásra az egyetem negyven fizetős helyet biztosított a magyar hallgatók számára, nem elegendő. Sérelmezik azt is, hogy bár a törvény megengedi a multikulturális egyetemeken az önálló magyar tagozat létrehozását, az orvosi egyetem román többségű szenátusa leszavazta azt.
A szervező RMOGYKE ügyvezetője, Ádám Valérián felhívja a figyelmet, hogy amennyiben az új egyetemi charta elfogadásának határidejéig, augusztus 9-ig a jogszabályt nem módosítják a magyar közösség elvárása szerint, magyarországi civil szervezetek és a diaszpórában élő magyarság is csatlakozik a tiltakozáshoz. Augusztus 11-én este hét órától 12 európai főváros román nagykövetsége előtt gyertyás imával fejezik ki szolidaritásukat.
Ha felvonulnak, megbüntetik őket
A marosvásárhelyi tiltakozás a tervek szerint a Marosvásárhelyi városháza előtt kezdődik 19 órakor, ott nagy méretű kivetítőn élő kapcsolatba lépnek a külföldi tiltakozókkal, majd körmenetben vonulnak végig a város főterén.
Csütörtöki sajtótájékoztatóján Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea kijelentette nem engedélyezik ezt a tiltakozást, és büntetik, ha a kezdeményezők engedély nélkül is felvonulnak. Amikor ő volt diák az orvosin, nem kellett alamizsnát elfogadni, csupán a bejutási média számított. „Én soha nem akadályoztam meg egyetlen tiltakozást sem, amely megfelelt a törvényeknek, azonban most az engedélykibocsátó bizottság megvizsgálta a tiltakozni kívánó szervezet kérelmét, amely nem teljesíti a törvény szabta minimális feltételeket” – mondta a polgármester.
Megkeresésünkre a RMOGYKE ügyvezetője, Ádám Valérián azt mondta, hogy formai hibára hivatkozva utasították el a tiltakozó akciójuk kérelmét, de rövidesen összegyűlnek a szervezettel, és megtalálják a módot, hogy újabb kérést adjanak le a polgármesteri hivatalhoz. „Mindent megteszünk azért, hogy megszervezhessük a jövő csütörtöki körmenetet” – szögezte le Ádám Valérián.
(Székelyhon nyomán Szent Korona Rádió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése