2011. augusztus 2., kedd

Nekik szabad

“A Kovászna Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészség megállapítja:

2011.04.15-én a Kovászna megyei Rendőrség hivatalból vizsgálatot indított egy 2010.05.30-án az internetre feltöltött, “A magyaroknak” című videó ügyében, amelyen néhány egyén a kökösi Gábor Áron emlékmű közelében végezték fiziológiai szükségleteiket.
2011.04.18-án nevezett Csibi Barna feljelentést tett a Kovászna Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészségnél ezügyben.
2011.04.20-án nevezett Tamás Sándor és Antal Árpád András is feljelentést tettek ugyanennél az intézménynél.
A jogalap mindkét feljelentés esetében hátrányos megkülönböztetésre való felbujtás, a közrend és közerkölcs megsértése. Csibi Barna emlékműrongálást is jelentett, nevezettek pedig sírgyalázást.
Az ügyészség vizsgálatai alapján kiderült, hogy az elkövetők Sava Florin Bogdan, Bobeiu Constantin Gheorghe, Rughinis Marian. Az emlékmű, noha nem történelmi emlékmű, védettséget élvez.
Az emlékmű a tett során eredeti állapotához képest változtatást nem szenvedett, ezért a rongálás tényállása nem áll fenn.
A hátrányos megkülönböztetésre való felbujtás objektív alapeleme az etnikai alapon való gyűlöletre való felbújtás. Megállapítható, hogy jelen esetben csak alkoholbefolyásoltsági jelenségről van szó, amely során egy saját véleményt, bizonyos szintű megvetést fejeztek ki az elkövetők, ez ugyanakkor a saját műveletlenségük bizonyítéka, de gyűlöletre való felbujtást nem lehet a felvételen azonosítani.
Sírgyalázás sem áll fenn, ugyanis Gábor Áron, a Kovászna Megyei Kulturális és Nemzeti Örökségvédő Intézet 253/2011.05.02 átirata szerint nem az emlékműnél van eltemetve.
A közrend és közerkölcs elleni vétség sem áll fenn. Az elkövetők tettükkel csakis a saját önképükben tettek kárt, saját méltóságukat érintették méltatlan tettükkel. A tett egyik alapeleme a nyilvános botrányokozás, de ez nem történt meg a videó feltöltésének pillanatától a feljelentések idejéig eltelt időszakban, és csak túlzással lehet azt állítani, hogy nacionalista alapú hangulatkeltéshez vezetett volna.

Magállapításra kerül, hogy a tett ugyanakkor megvalósíthatja a 137/2000 sz. kormányrendelet 15. pontjában előírt kihágást, közösségellenséges hangulatkeltést, ezért értesítve voltak az illetékes szervek ezügyben.”

http://www.csibibarna.infoNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése