2011. augusztus 8., hétfő

Magyar nyelvű táblával fényképezkedtek Kolozsváron, letartóztatták őket

Csak fényképeket csináltak azok a magyar turisták, akiket hétfőn hajnalban, lakossági bejelentés alapján tartóztattak le a román rendőrök. Csendháborítás és közerkölcs elleni vétség miatt vitték be őket, papírjaikat pedig határozatlan időre elvették.
Magyar állampolgárokat kísértek be hétfőn hajnalban a rendőrségre Kolozsváron "közerkölcs elleni vétség és csendháborítás gyanújával", mivel a város bejáratánál fényképezkedni kezdtek egy magyar nyelvű, Kolozsvár feliratú helységnévtáblával.

A hétfőre virradóra történt esetről az Adevarul című napilap kolozsvári kiadásának és az Evenimentul Zilei napilapnak az internetes portálja, illetve a manna.ro magyar nyelvű hírportál adott először tudósítást, híreik szerint a magyar állampolgárokat őrizetbe vették.

Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul úgy nyilatkozott megdöbbentő esetről, hogy egy magyar (???) állampolgári bejelentés szerint hajnali két óra körül hat, magát magyar állampolgárnak valló személy magyar nyelvű feliratot helyezett el a város Torda felőli bejáratánál. A bejelentést tevő magyar állampolgár már a rendőrségről hívta a főkonzulátust. Elmondása szerint mind a hatan miskolciak, a rendőrség előállította őket, jelen pillanatban a kolozsvári rendőrségen tartózkodnak.

Az említett internetes híradások arról szóltak, hogy a magyarországi kirándulócsoport - összesen négy férfi, egy nő és egy tíz éves gyerek - erdélyi kirándulásukról indultak haza, majd megálltak a város bejáratánál, ahol fényképezkedni kezdtek egy Kolozsvár feliratú helységnévtáblával, amit egy ócskapiacon vásároltak.

A manna.ro idézi az egyik előállított kirándulót, Miklós Árpád matematika-fizika szakos tanárt is. "Mi nem vagyunk románellenesek. Letartóztattak, mint valami bűnözőket, és ujjlenyomatot vettek tőlünk. Elvették az iratainkat, és nem tudjuk, mikor engednek el. Nem tettünk semmi rosszat. Nekünk Cluj-Napoca nem jelent semmit, de Kolozsvár a történelmet jelenti. Csak fényképezkedni akartunk a táblával, nem otthagyni. Magunkkal vittük volna. Máskülönben van egy másik táblánk is, Torda magyar nevével. Magyarországon ezért nem büntetnének meg" - olvasható a magyar nyelvű portálon.

Alma Bruja Brehariu, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője telefonon azt mondta: nincs szó őrizetbe vételről. A hivatalos rendőrségi közlés szerint a kolozsvári rendőrök felderítették, hogy négy magyarországi illetőségű személy, az 56 éves M. Árpád, a 43 éves B. Lajos, a 27 éves M. Árpád Ferenc, valamint az 53 éves T. Levente magyar nyelvű helységnévtáblát helyezett el a helyszínen, majd gépkocsijukban amelyben a 43 éves B. Ildikó és egy tíz éves gyermek ült találtak egy másik magyar nyelvű helységnévtáblát is Torda felirattal.

A rendőrségi szóvivő szerint a magyar állampolgárokat "közerkölcs elleni vétség és csendháborítás" gyanújával bekísérték a rendőrségre.

Szilágyi Mátyás elmondta: a főkonzulátus mindent megtesz a történtek tisztázása érdekében, különös tekintettel arra, hogy az előállítottak között van egy tíz éves gyermek is. A képviseletnek tájékozódnia kell arról is, hogy a hatóságok szerint a magyar állampolgárok milyen szabályokat sértettek meg, s hogy a rendőrségi intézkedésnek milyen jogi alapja van - mondta a főkonzul.

Az orbáni külügyminisztérium hallgat, pedig ebből diplomáciai botrányt kellene csinálni...

(MTI, Index nyomán Szent Korona Rádió)

1 megjegyzés:

  1. Fordított esetben a magyar konzult már perzsára hívatták volna Bukarestben. :(

    VálaszTörlés