2011. július 12., kedd

Kárpátalja kormányzója szerint is alkotmánysértő a magyar himnusz

Kárpátalja megye kormányzója szerint sérti az ukrán alkotmányt a beregszászi járási tanács (közgyűlés) közelmúltban hozott döntése arról, hogy a testület üléseit a jövőben az ukrán állami himnusz mellett a magyar himnusszal nyitják meg.
Olekszandr Ledida szerdai ungvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Ukrajna területén az ukrán törvények és alkotmány érvényes. Senki nem fogja megengedni ezek megsértését – tette hozzá, megjegyezve: más dolog, és érthető, ha a nemzeti kisebbségek ünnepi rendezvényeiken nemzeti jelképeket vagy zenei kíséretet használnak. Az ukrán államnak azonban egy himnusza van – hangsúlyozta Ledida, rámutatva, hogy érthetőnek tartja, amiért az ügyészség alkotmányellenesség címén megóvta a beregszászi járási képviselő-testület magyar himnusszal kapcsolatos döntését.
A beregszászi járási tanácsnak a legközelebbi ülésén kell döntenie arról, hogy elfogadja-e az ügyészség óvását, és érvényteleníti-e a magyar himnusz hivatalos használatára vonatkozó határozatát. Ellenkező esetben az Ukrajna-szerte nagy visszhangot keltett ügy a bíróságon folytatódik.
(MTI)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése