2011. június 3., péntek

Megfosztaná állampolgárságuktól a visszahonosított magyarokat az Ukrán Néppárt

A kárpátaljai lakosok „törvényellenes” magyar visszahonosításával kapcsolatos ügyek kivizsgálására szólítja fel az ukrán rendvédelmi szerveket az Ukrán Néppárt (UNP), amely szerint automatikusan meg kellene fosztani ukrán állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik felvették a magyar állampolgárságot.„Ukrajna törvényei tiltják a kettős állampolgárságot, ezért az ukrán hatóságoknak biztosítaniuk kell ennek a betartását, és minden retorzió nélkül meg kell állítaniuk azt a terjedő folyamatot, amikor ukrán állampolgárok tömegesen veszik fel más országok állampolgárságát” – jelentette ki csütörtökön a kárpátaljai zakarpattya.net.ua hírportálnak Ivan Gabor, az UNP Kárpátalja megyei szervezetének elnöke. A politikus az ukrán médiában csütörtökön megjelent azon hírre reagált, miszerint a 150 ezres kárpátaljai magyarság közel fele folyamodott magyar állampolgárságért.
Gabor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság problémája nem korlátozódik Kárpátaljára, mivel szerinte mintegy 100 ezerre tehető az orosz állampolgársággal is rendelkező krími lakosok száma, és több ezer ukrán állampolgár zsebében lapul román útlevél Bukovinában és Kárpátalján. Úgy vélte, hogy a kettős állampolgárság terjedése Ukrajnában csak úgy állítható meg véglegesen, ha az ország parlamentje az állampolgársági törvény módosításával olyan világos mechanizmust dolgoz ki, hogy a más országok állampolgárságával rendelkező személyek automatikusan elveszítik ukrán állampolgárságukat.
„Ebben az esetben a már magyar állampolgárságért folyamodott magyar nemzetiségű kárpátaljai lakosok abszolút többsége még egyszer meggondolja, hogy felvegye-e a magyar állampolgárságot, hiszen ezzel automatikusan elveszíti Ukrajnában minden szociális, gazdasági és politikai jogát. Akik mégis felveszik a magyar állampolgárságot, azok választhatnak, hogy az anyaországuk, azaz Magyarország területén vagy – immár külföldi állampolgárokként – Ukrajnában élnek-e tovább” – zárta szavait Gabor.
(MTI nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése