2011. május 5., csütörtök

Ügynökök vegzálják a kárpátaljai magyarokat

Az egyik kárpátaljai magyar szervezet nyílt levélben fordult Viktor Janukovics ukrán elnökhöz, mert az ukrán titkosszolgálat több, magyar állampolgárságot kérelmezővel szemben fenyegetőleg lépett fel. A zaklatás a szovjet időket idézi, írták.

Zaklatja az egyszerűsített honosítást kérő kárpátaljai magyarokat az ország nemzetbiztonsági szolgálata, az SZBU, állítja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A szervezet nyílt levélben fordult az ügyben Viktor Janukovics ukrán elnökhöz.
A KMKSZ szerint az SZBU munkatársai telefonon vagy személyesen keresik fel az állampolgársági kérvényt benyújtó magyarokat, hogy tegyenek írásos nyilatkozatot kérelmük benyújtásának tényéről.
A nyílt levél szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat az elmúlt héten több olyan kárpátaljai ukrán állampolgárt zaklatott telefonon, illetve személyesen, akik az egyszerűsített honosítás keretében igényelték, illetve megkapták a magyar állampolgárságot. A KMKSZ értesülései szerint olyan eset is előfordult, hogy amikor az állampolgárt arra kényszerítették, hogy üljön be az autójukba, és a központban tegyen vallomást, ellenkező esetben megtorlásokat helyeztek kilátásba vele és a családtagjaival szemben.
A KMKSZ szerint az SZBU ezzel az elnyomó kommunista világ titkosszolgálatának gyakorlatát idézi, melynek célja egyértelműen a kárpátaljai magyarok megfélemlítése. Ez, nyílt levelük szerint nem vet jó fényt Ukrajna nemzetközi megítélésére és a jogállamiságot is megkérdőjelezi.
A KMKSZ azt kéri Janukovicstól, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a törvénytelenségek beszüntetésére, illetve vonja felelősségre az SZBU illetékeseit.
A hatályos ukrán alkotmány és a vonatkozó törvények értelmében jelenleg nem vonható sem büntetőjogi, sem adminisztratív felelősségre az olyan ukrán állampolgár, aki más ország állampolgárságát is felveszi. Ugyanakkor egyes állami köztisztviselői állások betöltésének hangsúlyozott feltétele az, hogy a kinevezett vagy megválasztott személy kizárólag ukrán állampolgár lehet.
(Index)

1 megjegyzés:

  1. A hatályos ukrán törvények értelmében, a törvény minden esetben azok az állampolgárok sértik meg, akik felveszik második állampolgárságként a magyart, nem pedig a hivatal, aki kiállítja az állampolgárságot bizonyító okmányt. Tehát Ukrajna jelenlegi törvényeinek értelmében az minősül törvénytelenségnek, ha a már meglévő állampolgárságát nem adja le az egyén és úgy igényli a második állampolgárságot!

    VálaszTörlés