2011. május 5., csütörtök

Spiró és Kertész is belefér a kormánynak - maradnak a magyargyűlölők az érettségi tételek között

Időt kell adni, hogy elváljon "az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték - vagy mindkét téren az értéktelenség - pillanatnyi történelmi érzékenységünktől", amikor arról születik döntés, mely írók szerepelhetnek az érettségi tételekben - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy jobbikos kérdésre.
Réthelyi Miklós ezt a jobbikos Németh Zsolt - parlamenti honlapon olvasható - írásbeli kérdésére válaszolta, amelyben az ellenzéki honatya azt firtatta: tesz-e konkrét lépéseket a kormány azért, hogy a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban.
Németh Zsolt Spiró Györgyöt és Kertész Imrét sorolja az antimagyar írók sorába, előbbitől egy sort idéz - „Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból ” -, utóbbiról pedig azt írja, hogy az író elhíresült interjújában botrányos képet festett Budapestről, majd kérte, hogy őt magát ne minősítsék magyarnak.
Réthelyi Miklós válaszában közölte, hogy a kormány sem ért egyet a kortárs írók idézett kijelentéseivel, de nem kíván semmilyen színű diktatúra politikai alapú művész-válogatásának örököse lenni. "Valóban várnunk kell éveket, akár évtizedeket, amíg végleg elválik az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték — vagy mindkét téren az értéktelenség — pillanatnyi történelmi érzékenységünktől" - írta a miniszter. Közölte: benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók '19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort.

(MTI nyomán Kuruc.info)


1 megjegyzés:

  1. Erre az összehasonlításra megjegyezném, hogy Németh László, Bartók Béla, Thomas Mann, József Attila értékeket is hagytak hátra, nem csak propagandaanyagot mint Kertész Imre, a zsidó nyomásra szerzett Nobel díjas, valamint Spiró György, aki nyugodtan szappanozhatná a száját egész nap, amennyi mocsok kijött rajta. Thomas Mann pedig tudomásom szerint nem reklámozta ferde hajlamait buziparádékon. Egy másik különbség, persze Thomas Mann kivételével, hogy magyarok voltak, magyar érzésekkel. Az, hogy magyar valaki, azt nem a származás határozza meg, hanem a viselkedés. Hasonlóan azt is, hogy valaki zsidó vagy nem. A legfontosabb különbség az összehasonlított felek közt, az én nagy bánatomra, hogy az utóbbi négy már halott, míg az első kettő ...

    VálaszTörlés