2011. május 5., csütörtök

Nem akarnak a Felvidéken élni Slotáék


Magyarellenes óriásplakátokkal borzolja a kedélyeket a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A hungarofób párt napokban kihelyezett méretes reklámtáblái öles betűkkel hirdetik tótul: "Nebudme doma cudzincami!", ami magyarul azt jelenti "Hazánkban ne legyünk idegenek!". A főfelirat alatt pedig ez olvasható: "Nechceme zit vo Felvidéku!", tehát "Nem akarunk a Felvidéken élni!"

Az óriásplakátok országszerte megjelentek, beleértve a magyarlakta régiókat is. Látható az SNS üzenete például a Párkányt és Nánát összekötő út mentén is. Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a tót nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban.
"A mai napig hozzávetőlegesen 55-60 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Az aláírásgyűjtő akció nagyon jól indult" - nyilatkozta szerdán Ján Slota, az SNS elnöke a párt elnökségi ülése után. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazás kiírását kérhessék az államfőtől, legalább 350 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.
A területrablók a következő hónapban újabb magyarellenes akcióra készülnek: június 4-én, a trianoni diktátum aláírásának napján fogják megünnepelni "az SNS megalapításának 140. évfordulóját". Az 1871-ben alakult történelmi pártnak egyébként a nevén kívül semmi köze sincs az 1990-ben alakult, jelenlegi SNS-hez - írja a felvidéki Új Szó.

(Új Szó - MTI nyomán Kuruc.info)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése