2011. április 20., szerda

Visszakerülhet a Funar-tábla Mátyás király szobrára
Radu Moisin, Kolozsvár alpolgármestere visszahelyezné a nemrég felújított kolozsvári Mátyás király szoborcsoport fő alakjának ta- lapzatára azt a román nyelvű táblát, amelyet Gheorghe Funar egykori nacionalista polgár- mester idején helyeztek el törvénytelenül – írta a Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő romániai magyar újság szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő alpolgármester azt tervezi, hogy az illetékes román műemlék- védelmi bizottság jóváhagyásával visszahelyezteti a szobor talapzatára vagy annak környékére azt a táblát, amely Nicolae Iorga egykori román történésznek egy Mátyás királyra vonatkozó mondatát tartalmazza. A feliraton a következő mondat olvasható: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Ezt a táblát a szobor restaurálása alkalmából távolították el a talapzatról. A munkálatok befejezése után nem helyezték vissza, ugyanis ez a felirat törvénytelenül került a szoborra Gheorghe Funar nacionalista polgármester kezdeményezésére.

László Attila, a város másik alpolgármestere és Molnos Lajos önkormányzati képviselő egybehangzóan úgy nyilatkoztak a Krónikának, hogy teljesen esélytelen Moisin próbálkozása. A tábla visszahelyezéséhez ugyanis a megyei, illetve az országos műemlékvédelmi bizottság engedélyére is szükség van.

László szerint „gyakorlatilag nulla" annak a valószínűsége, hogy Virgil Pop, a Kolozs megyei műemlékvédelmi bizottság elnöke zöld jelzést adjon a Nicolae Iorga-idézetet tartalmazó táblának. A neves román műépítész ugyanis korábban úgy nyilatkozott: olyan kiállítást tervez, ahol hamis történelmi állításokat tartalmazó táblákkal mutatja be egy letűnt korszak butaságait, köztük a szóban forgó Iorga-idézettel. Funar idejében ugyanis a város több épületére és emlékművére helyeztek el ilyen vitatott feliratokat, amelyek történészek szerint múlthamisító állításokat tartalmaznak.

A Mátyás király szoborcsoport restaurálása tavaly év végén fejeződött be, a munkálatokat a román és a magyar állam közösen finanszírozta fele-fele arányban.

hirado.hu

1 megjegyzés:

 1. Sajnos hiaba nyaljuk a sajat sebeinket ha nem szolunk azokhoz is akik mas nyelven beszelnek. Itt gondolok a roman es az angol nyelvre, ha ezeken a nyelven nem irunk akkor nagyon is fogja erdekeli a vilagban az hogy mi tortenik itt velunk. Erdemes lelfenykepezni es parhuzamot allitani a roman es a Koolozsvari magyar intezmenyek epuletek kozott lasd Farkasutccai templom es egyhazi epuletek allandoan osszefirkalva, lasd a teologia meletti epulet oszzefirkalva es minden olyan epulet ahol magyarul beszelnek vagy magyar kezen van osszefirkalva vannak.

  Kerdes hol vannak a hatosagok?
  Hol vannak a rend orei?
  Peladul hol volt az az or a tegnap este aki a MAtyas Szoborra kelett ugyeljen?
  Lehet a tabla ugy magatol kerult oda leszalt az egbol.

  Ha roman hatosagok nem kepesek eleget tenni es megvedeni az orszagukban a kisebsegeket es azok kulturajat akkor valoszinu hogy ezutan nekunk magyaroknak kell intezkedni es megvedeni sajat mgunkat kulturankat.

  Talan enniy eleg

  VálaszTörlés