2011. április 27., szerda

Vascsövekkel, karókkal - 80 cigány támadt 4 magyarra Gyöngyöspatán

Több száz rendőr érkezett Gyöngyöspatára a kedden késő este kitört verekedés miatt. A Véderő több tagja és a helyi romák egy csoportja közötti atrocitás után négy embert vittek a hatvani kórházba. A rendőrség hajnalig két embert állított elő - adja hírül az MTI.

A rendőrség tájékoztatása szerint több tucat ember verekedett össze. A Véderő nevű szervezet vezetője azt mondta a helyszínen az MTI-nek, hogy a csoport egy tagját és a vele lévő három civilt támadta meg mintegy 80 cigány.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy csoportos garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság. A fokozott rendőri ellenőrzés, amely hétfő reggeltől kedd éjfélig tartott volna, folytatódik.

A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője is a faluban volt, a helyszínelés miatt lezárt Bem úton tartózkodott, ahová nem engedték be az újságírókat.

Eszes Tamást, a Véderő vezetőjét telefonon értesítették a történtekről. A faluba érkezve arról beszélt: őt arról tájékoztatták, hogy 80 cigány rohant ki az egyik utcából a négy emberre. Elmondta, vascsövekkel, karókkal várták őket, és mint hozzátette, úgy látszik, hogy készültek a támadásra.

Szemtanúk a sajtó munkatársainak azt mondták, hogy a mentőben elhelyezett sérültek fejéről, arcáról folyt a vér. Karnyi vastag bodzafát, lapátnyelet láttak, mondta egyikük, hozzátéve, "százan mentek öt emberre".
Voltak olyanok is, akik már pizsamából visszaöltözve álltak kinn az utcákon, de nem akartak beszélni az újságírókkal, mert "nem írják meg az igazat", ők meg "nem tudják, hogy a magyar ember hogy védje meg magát".
Horváth László Heves megyei kormánymegbízott a Parlamentből hazafelé tartva kapta az értesítést az este fél 10 körül kitört verekedésről. A politikus Gyöngyöspatán több utcát is bejárt, és a helyiek többek között azt panaszolták neki, elegük van abból, hogy magyarként fenyegetik őket az otthonukban, vagy "itt van egy vagon rendőr, hol voltak eddig?". Volt, aki szerint "majd megint" eltűnik a térfigyelő kamera felvétele, a támadást ugyanis rögzítették.
Többen bírálták a Lehet Más a Politika pártját, mert szerintük hasonló esetek után megjelennek, és pénzt, meg egyéb támogatásokat adnak a cigányoknak, akik így úgy érzik, hogy helyes, amit csinálnak.
Horváth László az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormánybiztos szerint "véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult".
Horváth László minden felelős politikai erőt arra szólított fel, hogy térjen észhez, "mert az nem megy, hogy éjfélkor itt kell állni az utcán, és mindenki fél".
Közölte: a rendtől egyelőre messze vagyunk, de Gyöngyöspatát csak a gyöngyöspataiak tarthatják rendben, nem lehet importálni a biztonságot, erre tanúbizonyság a mai este. A rendőrségnek még sokáig itt kell maradnia - szögezte le.
(MTI nyomán, képek: Híradó)


2 megjegyzés:

  1. ismer valaki normális cigányt? Mert én nem.
    A cigányok és a románok majdnem ugyanaz a faj.
    Különbség alig van köztük. A cigányok nagyobb része román beütésű. románul beszélnek és viselkednek. A rendfenntartók egy jó része pedig titokban velük vann. A lakosságnak pedig csak színészkednek.

    VálaszTörlés