2011. április 8., péntek

A Székelyföldön kisebbségben élő románok jogait féltik a magyargyűlölők

A Székelyföldön élő románok jogait félti egy, a nacionalizmusáról elhíresült szervezet. A románok civil fóruma azt állítja, csorbulnak a jogaik azoknak a románoknak, akik a magyarok között élnek és szerintük ezért őket különleges bánásmódban kellene részesíteni.

Székelyföld etnikai összetétele nem túl változatos. A tömbmagyarság mellett itt kisebbségben élnek a románok, így gyakorlatilag az országos többség számít kisebbségnek. Hargita, Maros és Kovászna megyében mintegy 400.000 román él. A románok civil fóruma az ő jogaikért harcol, a szervezet nemrég egy akciócsoport létrehozásáról döntött, amelynek célja megállítani a nemzeti identitás rombolási folyamatát.

A szervezet szerint az akciócsoport létjogosultságát az elmúlt időszakban felerősödött nacionalista diskurzus indokolja. Csibi Barna „akasztása" miatt aktuálissá vált a két nemzet együttélésének kérdése. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke pedig a szervezet tevékenységéről úgy vélekedik, hogy egy nemlétező problémából igyekeznek politikai tőkét kovácsolni.


Az itt lakó magyar- és románajkú polgárok azonban tagadják ezt a nacionalista szervezet által felnagyított problémát. Elmondásuk szerint a két etnikum jól megfér egymás mellett, súrlódások természetesen vannak, ezek azonban nem lépik túl az egyének szintjét. A személyes frusztrációt pedig nem érdemes társadalmi problémaként beállítaniAdorján Botond
Duna TV, TérKép

1 megjegyzés:

  1. Ez az elhíresült Avram Iancu akasztás csak egy ürügy, egy eléggé nevetséges ürügy arra, hogy emiatt váljon aktuálissá a két nemzet együttélésének kérdése! Bolhából csinálnak elefántot!

    VálaszTörlés