2011. április 10., vasárnap

A román integráció eredménye: Segesváron is veszélybe került a magyar szó

Segesváron húsz évvel ezelőtt több mint 7000 magyar élt, ez akkor a lakosság 20 százalékát jelentette. Ma a magyar lakosság aránya 15 százalék alatt van. Az oktatás pedig jelen pillanatban három vegyes iskola magyar osztályaiban zajlik, de nincs különálló oktatási intézményük testvéreinknek.


A helyiek szerint a beolvadás veszélye fenyegeti őket. Így a román integráció beválthatja álmát.
Hogy ezt megelőzzék, a segesvári, dicsőszenmártoni szülök és szervezetek saját magyar iskolát szeretnének.

Húsz évvel ezelőtt Segesváron még három első osztály indult, ma már csak két első osztályt sikerül elindítani, és így is nehezen telnek be a helyek. Tíz év alatt 20 százalékkal csökkent a magyar diákok száma a Maros megyei településen.

Szakács László
tanár, Mircea Eliade Fogimnázium , Segesvár
: „Ez egyik fő oka ennek a létszámcsökkenésnek a beolvadás lenne. Ezt nap mint nap tapasztaljuk, a diákjaink idegen szavakat használnak anyanyelvükben, idegen kultúrát szippantanak magukba és ez meg is hozza az eredményt, vegyes házasságokhoz vezet.” A vegyes házasságok pedig oda vezetnek, hogy a születendő gyerek román nyelven fogja végezni tanulmányait, annak ellenére, hogy az egyik szülő magyar a családban. Botond is ilyen családból származik, de ő magyar osztályban tanul.

Neagui Botond
diák, Mircea Eliade Fogimnázium, Segesvár
(Már sajnos a neve is román-a szerk) „Ez sajnos, nagyon sajnos ilyen most is van már, hogy magyar anyanyelvű diákok román iskolában, román tagozaton járnak iskolába, és román anyanyelven tanulják a tantárgyakat.” A másik probléma, amellyel nap mint nap megküzdenek a Mircea Eliade Gimnázium magyar diákjai, a beolvadás veszélye. A tanulók egyre nehezebben beszélik anyanyelvüket, hiszen az utcán, a baráti körben, vagy akár a családban is a román nyelvet használják.

Molnár Orsolya
diák, Mircea Eliade Fogimnázium, Segesvár
„Ahogy most van, hogy keveredünk a románokkal, ahogy felnövünk, egyre jobban kezdjük elsajátítani, tehát nem tudunk kifejezni bizonyos dolgokat magyarul, már inkább a román nyelv hatása van rajtunk.” Az egyetlen megoldás a megmaradásra egy különálló magyar tanintézmény létrehozása, vélik a helyi szülők, szervezetek. Ennek érdekében már lépéseket is tettek.

A fenti interjúból láthatjuk, hogy a liberális demokrácia mit tesz az erdélyi magyaroknál. Régen, aki román nőt vett el feleségül vagy román férfihez ment feleségül azt kiközösítették a Székelyek. Most sajnos szabad mindent, így veszélyben a magyar nyelv a gúnyhatáron túl is.

(www.erdely.tv nyomán Szent Korona Rádió)1 megjegyzés:

  1. Ez a hír csak részben igaz.Az tény , hogy szükségszerű a magyar iskola létrehozása Segesváron.Fontos megőrizni és ápolni anyanyelvünket, kultúránkat de ne hamis tényekre építkezzünk.Szomorú, hogy Botond tanárai, osztályfőnöke nem tisztázta, vagy nem akarta tisztázni azt , hogy Botond magyar családból származik mindkét szülő magyar iskolába járt és református vallásúak.Nevét is szerintem szándékosan torzítva , hibásan jelenÍtette meg a sajtó, ugyanis őt Nyáguy Botond Ferenc-nek hÍvják.Nem értem , miért ez az egész kiatlált történet, talán ez alapozza meg a magyar iskola szükségszerűségét?!!!
    Szomorú, sajnos !

    VálaszTörlés