2011. április 24., vasárnap

A magyargyűlölő transzparens nem diszkrimináció, csak trágárság

“Mennyi ideig tartja egy magyar anya a szart magában? Kilenc hónapig.” - állt a focimeccsen kifeszített transzparens.

 
A Román Országos Diszkriminációellenes Tanács 479/2009.09.02 sz. határozata:

"2009 július 16-án, a Steaua-Újpest Budapest Európa Liga labdarúgó mérkőzésen egy banner lett kifeszítve a stadion lelátóján, a következő szöveggel: “Mennyi ideig tartja egy magyar anya a szart magában? Kilenc hónapig.” Csibi Barna úgy értékelte, hogy ezáltal a szövegkifüggesztés által a magyar nemzetiségű személyek méltósága megsérült. Ugyanakkor, noha Csibi Barna székely nemzetiségű, mivel az édesanyja magyar nemzetiségű, a saját méltósághoz való joga is megsérült. Csibi Barna a hátrányos megkülönböztetés megállapítását és bírság kiszabását kérte a Steaua Sportklub jogi személynek, az illető labdarúgó mérkőzés hivatalos szervezőjének. Fentiekkel kapcsolatosan az Országos Diszkriminációellenes Tanács a következőket állapítja meg:
A 2008. évi 4. sz., az erőszaknak a sporteseményekről való kiküszöbölését és megelőzését célzó törvény 20. cikk e) pontja kimondja, hogy a sportpályákra tilos trágár szövegtartalmú feliratokat tartalmazó bannereket, feliratokat, zászlókat, jelvényeket stb. bevinni.
A 28. cikk értelmében a kihágások megállapítása és a büntetések kiszabása a rendőrség és a csendőrség feladata.
Ebben az értelemben az Országos Diszkriminációellenes Tanács nem jogosult a kihágás megállapítására, és a bírság kiszabására.”

(SZKR)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése