2011. április 6., szerda

Felvidék: egyszerűen lefestették a magyar feliratot a templomban

A komáromi Szent Rozália templom felújítása sem maradt magyarellenes megnyilvánulás nélkül Felvidéken. A templom belsejében található magyar feliratokat rekonstrukció címszó gyanánt egyszerűen lefestették.

Az 1839-44-ben épült Szent Rozália-templom és a hozzátartozó kálváriakert felújítása még 2010-ben vette kezdetét. A templom külső felújítását már befejezték, ezzel kiemelkedve eddigi szürkeségéből, szépen felújított környezetével, esti díszkivilágításával Komárom egyik kiemelkedően szép objektumává vált. A külső tatarozás után következtek a belső munkálatok.

A templomtérben több korabeli emlék található, így a régebbi, elbontott templomból származó, mesterségi címerjelekkel díszített márványtáblák; Vaszary Kolos esztergomi érsek, hercegprímás 1855-ben bemutatott első miséjét és a templom 1905-ös felújítását megörökítő márványba vésett magyar és latin feliratok; egy 13 darabból álló 1840-ben vaslemezre festett magyar feliratú keresztút-sorozat, sőt egy, az 1700-as évek végéről eredeztethető orgonapozitív – mint művelődéstörténetünk kiemelkedő relikviája.

Lemeszelve a magyar felirat

Lemeszelve a magyar felirat

A felújítási munkálatok során viszont a kupola alatti dob körbefutó feliratát, ami közel száz évig hirdette öles betűkkel: „+ SZENT + SZENT + SZENT + A + SEREGEK + URA + ISTENE +”
2011. tavaszára egy díszes ornamentika-sorral egyszerűen lefestették. A felmerülő kérdés, hogy „Miért?” ismételten csak költői lehet.

Az eset azonban nem maradt visszhang nélkül. Több komáromi érdekeltségű szervezet is közös állásfoglalásban nyilvánították ki véleményüket: „Szükségesnek tartjuk a munkálatok ezen részének azonnali felfüggesztését, valamint az érintett magyar felirat maradéktalan visszaállítását és restaurálását.”

A tiltakozáshoz csatlakozott szervezetek:
a Csemadok Városi Szervezete,
az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés,
a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület,
a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre,
a Komáromi Polgári Társulások Szövetsége,
a Lélekharang Polgári Társulás,
a Magyar Koalíció Partjának komáromi alapszervezete,
a Pázmaneum Polgári Társulás,
a Teátrum Polgári Társulás,
a T.Ü.Kör Polgári Társulás.

Komárom római katolikus vallású lakosainak többsége magyar nemzetiségű. A politikai fordulat óta eltelt két évtizedben azonban az önrendelkezés legalapvetőbb szintjét sem sikerült kivívnia a felvidéki magyarságnak. Még azt sem, hogy magyar anyanyelvű püspököt és magyar egyházmegyét kapjon a négyszázezer felvidéki magyar katolikus hívő. Ennek is köszönhető, hogy egy újabb magyarellenes támadásának lehettünk tanúi akkor, amikor a magyar nyelvű templomi feliratokat lefestik.

(Felvidék Ma nyomán Szent Korona Rádió)1 megjegyzés:

  1. Ha valakinek nincs múltja, akkor kitalál, vagy hamisít, vagy letagad?

    VálaszTörlés