2011. március 20., vasárnap

Újabb provokáció a magyar helységnevek ellen Bihar megyében

Ragasztottak: több Bihar megyei településen ismét eltüntették a magyar nyelvű feliratokat egyes helységnévtáblákról. A HVIM is reagál.

Több Bihar megyei településen a román nemzeti színeket ábrázoló papírlapokkal ragasztottak le a kétnyelvű helységnévtáblákat, mégpedig a március 15-i magyar ünnepnapon.
Pusztaújlak, Mezőtelegd és Nagyvárad egyes helységnévtábláin tüntették el a magyar feliratokat a rájuk ragasztott lapok segítségével. A legtöbb helyen még szerda délután is ott díszelegtek a provokáció bizonyítékai. Váradon például a Kolozsvári úton elhelyezett kétnyelvű helységnévtábla esett áldozatul, a város egyéb bejáratainál is ellenőriztük a helyzetet, a többi tábla érintetlen volt. Tény azonban, hogy a hatóságok nemhogy 15-én, de még egy nappal később sem intézkedtek a táblák megtisztítása érdekében.
A délutánig érkezett bejelentések szerint Várad Kolozsvári úti ki-és bejáratánál, valamint Pusztaújlakon és Mezőtelegden ragasztották le a helységnévtáblákon szereplő magyar nyelvű feliratokat, román nemzeti színeket ábrázoló papírlapokkal–később úgy értesültünk, hogy Örvénden is. Az összes érintett település egyazon útvonal mentén helyezkedik el...
Szerda délutáni terepszemlénkkor azt tapasztaltuk, hogy az összes helyszínen a legtöbb táblán továbbra is rajta voltak a papírlapok – csak néhányról tüntették el ismeretlenek, félig-meddig letépkedve azokat.
A Bihar megyei RMDSZdélután közleményt adott ki. Eszerint ők is kaptak bejelentéseket, több településről és körzeti szervezettől is. Hozzáteszik: „A kilencvenes évek végén szinte heti rendszerességgel megtörtént hasonló eset. Következett egy olyan időszak, amikor már-már azt hittük, hogy az ilyen jellegű megnyilvánulásoknak az egységesülő Európában végérvényesen vége lesz. Sajnos az elmúlt másfél évben már másodszor történt meg hasonló eset. Ha kell, tízszer, hússzor, százszor kitesszük a magyar nyelvű táblákat. Az RMDSZ Bihar megyei szervezete eljár azért, hogy a rongálás előtti állapotok minél hamarabb visszaálljanak.” Jelezték: semmilyen visszalépést nem hajlandóak elfogadni a már megszerzett jogaink ügyében, s „a nyilvánvaló provokáció ügyében az RMDSZ feljelentést tett a rendőrségen”.
Alina Dinu, a megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta: tudomásuk van arról, hogy Örvénden „nemcsak leragasztás történt, hanem egyenesen kidöntöttek egy kétnyelvű helységnévtáblát, s a polgármester már jelezte is, hogy intézkedik az ügyben”. Alina Dinu viszont utánaérdeklődött, és jelezte: nyilatkozatának pillanatáig semmilyen feljelentés nem érkezett az ügyben, sem a váradi rendőrséghez, sem a megyeihez. Hozzátette: „azt nem lehet kizárni, hogy esetleg mégis tettek feljelentést, lehet, hogy még úton van valahol a hivatalainkban, s mi még nem kaptuk meg. De ha egyáltalán kap ilyet a rendőrség, akkor igyekszik utánajárni az ügynek”.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom partiumi és erdélyi elnöke, Lokodi Ferenc Attila felháborítónak tartja, hogy európai normatíva helyett egyesek ismét kettős mércét alkalmaznak. Miközben a HVIM kolozsvári tagjait a helyi hatóságok hetek óta idézésekkel és kihallgatásokkal zaklatják a mozgalom által teljességgel szabályosan szervezett, Észak-Erdély felszabadulása alkalmából megtartott, múlt szeptemberi irodalomtörténeti előadás miatt, addig az ugyancsak törvényesen kihelyezett magyar helységneveket megcsúfoló európaiatlan és betegesen soviniszta provokátorokat figyelmen kívül hagyják. A HVIM kéri azokat az embereket, akiknek bármilyen információjuk van a tettesekkel kapcsolatban, jelezzék a veddmagad56@gmail.com címen, hogy az elkövetőket szembesítsék a nyilvánossággal.
A vármegyések készek a jövőben razziákat szervezni a helységnevek védelmében, mivel tűrhetetlennek tartják a választópolgárok adóiból működő érdekképviseletek passzivitását az ilyen és hasonló esetekben.
(Szeghalmi Örs-Erdon nyomán Szent Korona Rádió)

3 megjegyzés:

 1. Good Job, thats how it must be, Oradea is in Romania like Harghita, Covasna Targu Mures. Hungarians belong in Central Asia -> Mongolia.... when our ancestors Dacii were in Ardeal , you hungarians were still in Central Asia wondering in what continent to emigrate.

  TRAIASCA ROMANIA MARE

  VálaszTörlés
 2. poate vrei sa-i calci pe urme lui barna bai cacat cu cochi. Ce drepturi nu aveti voi aici in tara zii mai animalule, ce va mai trebuie???????Aveti de toate mai prostule, bolovanule.

  VálaszTörlés
 3. daca va pute romania, de ce nu va mutati in hunGAYria??? Aici e romania intreaga pe veci. Voi santeti venituri si asa o sa ramaneti in veci.

  VálaszTörlés