2011. január 13., csütörtök

„Semmiféle önrendelkezést! Van mit enniük és még követelőznek”

Szerkesztőségünk(Szent Korona Rádió) utánajárt annak, hogy mit is gondolnak rólunk és felvidéki testvéreinkről, Észak-Szlovákiában Nyitrán, és főleg a Zsolnán élő szlovákok.
Öt kérdést tettünk fel az utca emberének. Kérdeztük őket a nyelvtörvény jogosságáról, a felvidéki autonómiáról de szó esett a Magyar Királyságról is. Az interjúban megszólaló egyének bizonyára nem tükrözik egy egész nemzet gondolkodásmódját, de annyit azért hozzátennénk, hogy a megkérdezett húsz emberből csupán két szlovák akadt aki gyűlölet nélkül irt a magyarokról. Hallgattassék meg tehát a másik fél is!
Mi a véleményed a szlovákiai magyarokról?
- Én erre azt mondom, hogy akad ilyen is és olyan is. Van aki nyugodt, de vannak köztük, akik mindig csak követelőznek.
- Mindegy! Ha akarnak éljenek itt, de egy feltétellel éspedig, hogy semmiféle megnevezések ne legyenek magyar nyelven. Ehhez hasonló hülyeségek más országokban nem léteznek.
- Nekem a magyarokkal nincs problémám. Vannak barátaim is köztük és nagyon jól megértjük egymást, Úgy érzem ez a politikusok játéka. Ami talán zavar, hogy míg a szlovákiai magyarokról mindig beszélnek, addig a Magyarországon élő szlovákokról alig lehet hallani.
Szerinted mi okozza a magyar – szlovák kapcsolatok romlását?
- Folyton elégedetlenek. Vannak iskoláik, hivatalaik és akkor sem képesek alkalmazkodni. Ez a probléma mert hol vagyunk akkor mikor bemegyek az üzletbe, megszólalok szlovákul és az elárusító nem tud szlovák nyelven?
- A magyarok meg azt is maguknak szeretnék, ami nem az övék. Azt akarják, hogy az iskolákban kizárólag magyar könyvek lehessenek. Hiszen ez felháborító követelés.
- Az előző kérdésnél is leírtam, hogy a politikát tartom felelősnek a kialakult helyzetért. Az egyszerű embereket ez nem érdekli, tisztelik egymást. De sajnos a politikusok jól tudják befolyásolni az embereket és ez szerintem a legnagyobb probléma.
Támogatnád a szlovákiai magyarok önrendelkezését?
- Azt csinálnak itt amit akarnak. Semmiféle önrendelkezést! Van mit enniük és még követelőznek. Szlovákiában élnek és ha ez nem tetszik nekik mehetnek haza.
- Igen hallottam, hogy vannak ilyen terveik. Menjenek haza amúgy is elég nagy országuk van, éljenek ott ha akarnak.
- Nem egyáltalán nem. Parancsoljanak a saját országukban hiszen ha jól tudom a magyarországi szlovákoknak nincs politikai pártjuk a magyar országgyűlésben.
- Ebben a kérdésben azon a véleményen vagyok, hogy ha a magyar polgártársaink úgy döntöttek hogy Szlovákiában fognak élni, akkor nem kellene felosztani a földeket és a vagyont egy autonómia formájában. Szlovákia az Szlovákia az összes törvénnyel, amely minden egyes emberre egyformán vonatkozik.
Szüksége van Szlovákiának a nyelvtörvényre?
- A hivatalokban szerintem legyen kötelező, de csak úgy bárhol büntetni nem jó ötlet. Beszéljenek úgy ahogy akarnak.
- Igen. Miért mi szlovákok tanuljunk meg magyarul? Ők tanuljanak meg szlovákul.
- Erre nagyon nehéz válaszolni. Lehet, hogy úgy fog hangzani a válaszom mint egyfajta diszkrimináció, de igen – támogatom a nyelvtörvényt. Lehet, hogy változtatnék rajta hogy ne legyen annyira kemény, de mégis csak Szlovákián élünk ezért beszéljünk szlovákul.
Tudod mit értek az alatt ha azt mondom a Szent Korona Országai?
- Az az érzésem, hogy ez valami a történelemből amikor Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország egyesült. De nem vagyok benne biztos.
- Nem nem tudom.
- Nem tudom biztosan de úgy gondolom így hívtak valami történelmi királyságot, ami alá olyan országok tartoztak mint Magyarország, Szlovákia és Csehország. És ezek az országok megfogadták, hogy hűségesek lesznek ehhez a királysághoz, de később el akartak szakadni a német nyelvű országoktól, és saját államokat akartak létrehozni.
(Jozi - Szent Korona Rádió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése