2011. január 11., kedd

Románokkal hórázó RMDSZ-es "magyar" akarja visszavonatni a március 15. ünnepnappá nyilvánításáról szóló határozatokat


Vissza kell vonniuk a március 15. ünnepnappá nyilvánításáról szóló határozatokat azoknak a székelyföldi önkormányzatoknak, amelyek korábban erről döntöttek – közölte hétfőn György Ervin, Kovászna megye ispánja.

A kormány területi képviselőjének számító ispán, azaz prefektus annak kapcsán beszélt erről egy hétfői sajtótájékoztatón, hogy több Kovászna megyei önkormányzat az elmúlt időszakban határozatot fogadott el március 15. ünnepnappá nyilvánításáról. A kormánymegbízott az Agerpres román hírügynökség szerint elmondta: túlléptek hatáskörükön az erről határozó önkormányzatok, ugyanis hivatalos ünnepnap kijelölése kizárólag a román parlament hatáskörébe tartozik.

György Ervin figyelmeztette az önkormányzatokat, hogy bíróságon támadja meg a határozatokat, amennyiben azokat nem vonják vissza. A prefektusi hivatal eddig a Kézdivásárhely, Uzon, valamint Kovászna települések önkormányzatainak határozatát vizsgálta meg és találta törvénytelennek. Ugyanakkor György Ervin elmondta: nem ütközik törvénybe például a Kovászna megyei tanács azon eljárása, miszerint a hivatal dolgozóival kötött kollektív munkaszerződést úgy módosították, hogy március 15-ét hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánították. Ugyanezt tette a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal is.

Az 1848-49-es szabadságharc kitörésének időpontját, a magyarság nemzeti ünnepét Erdély-szerte megünneplik a magyar közösségek. A székelyföldi településeken eddig is előfordult már, hogy egyes közintézményekben munkaszüneti napot rendeltek el a magyar nemzetiségű önkormányzati vezetők.

(MTI nyomán Kuruc.info)


1 megjegyzés:

  1. Mondjuk teljesen objektíven, egy prefektusnak az a dolga, hogy a törvénytelen határozatokat megtámadja. Ezért nem kell mérgelődni, hanem megtalálni a módját, hogy hogy lehet törvényesen. Ha meg az önkormányzatok úgy érzik, törvényes volt a határozatuk, akkor igenis keressék bíróságon az igazukat. Például akár lokális ünnepnap is lehetne, az nem hivatalos állami ünnepnap.

    VálaszTörlés