2011. január 20., csütörtök

19. századi sírokat dúltak fel a Házsongárdi temetőben

A kolozsvári Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság szerint a kolozsvári házsongárdi temetőben ismeretlenek újabb három XIX. századi síremléket romboltak le.

A két szervezet közös közleménye szerint a Házsongárd Alapítványhoz nemrég érkezett lakossági bejelentés alapján tett helyszíni szemle során kiderült, hogy két márvány és egy homokkő síroszlopot valakik darabjaira törtek, a hozzájuk tartozó sírhelyeket pedig megszüntették. A sírkőtörmelékeken kiolvasható a zabolai Mikes, a balázsfalvi Brencsán és a csíkszentmártoni Szabó Lajos családneve, a XIX. századi elhalálozási dátumok, valamint a főkormányszéki tanácsosi cím.

„Valakik (az adatokat titkosították) így készítenek jó előre nyughelyet valakik számára egy műemlék temetőben, a műemlékvédelmi törvényt semmibe véve” – olvasható a Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság sajtónyilatkozatában. A két társaság emlékeztet, hogy az utóbbi évben egyre több ehhez hasonló pusztítás történt a számos erdélyi történelmi családnak és személyiségnek nyughelyet biztosító Házsongárdi temetőben, az érdeklődésükre a kolozsvári polgármesteri hivatal által küldött hivatali válasz pedig – mint közleményükben írják – nem megnyugtató. A két szervezet tavaly októberben hívta fel a városháza figyelmét a Házsongárdi temetőben folyó rombolásra.

„Az Önök kijelentései megalapozatlanok és ellentmondásban állnak a temetőben végzett munkálatokkal, melyek a temető jó irányú változásához vezettek mind a kinézet, mind a működés szempontjából” – olvasható a városvezetés hivatalos válaszában. „Nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, mely szerint műemlék sírok/sírépítmények helyére mások kerülnek, valamint teljesen alaptalan az az állítás is, hogy ezek darabjait nyersanyagként felhasználják új síremlékek alapozásánál” – áll továbbá a polgármesteri hivatal levelében.

Amint arról korábban beszámolta kolozsvári Krónika, a Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság korábban többször is szót emelt a sírrombolások ellen, erről tájékoztatták Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét, és Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter is szóvá tette az ügyet Sorin Apostu kolozsvári polgármesternek. Füzes Oszkár tavaly októberi kolozsvári látogatása alkalmával elmondta: gyakran tesznek diplomáciai lépéseket a sírrongálások megakadályozása végett a román kormánynál és a kolozsvári önkormányzatnál is, ennek ellenére a helyzet egyre rosszabb.

A Házsongárd Alapítvány több száz történelmi síremlék műemlékké nyilvánítását is kezdeményezte. Jelenleg mintegy kétszáz síremlék vár arra, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részeként védetté nyilvánítsa, a procedúra azonban még évekig elhúzódhat.

(A rombolás képgalériáját itt megtekintheti.)

(kronika.ro)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése