2010. december 5., vasárnap

Magyarellenesség a Székelyföldi sportéletben

A Sepsi BC női kosárcsapat Sepsiszentgyörgy és egyben Székelyföld egyik büszkeségének számít, 2007 óta kétszeres bajnoki ezüstérmes valamint kupagyőztes.A csapatnak fantasztikus szurkolói vannak, nekik köszönhetően, fél Románia megismerte már a Székely zászlót illetve a Székely Himnuszt. Tavaly a szurkolók pedig gyűjtést szerveztek és gyakorlatilag megmentették a csapatot az anyagi csődtől.

Azonban hiába a sok tehetséges sportoló, a profi vezetőség és a lelkes szurkolók kitartása, szeretete, van egy óriási nagy hibánk: székelyek vagyunk. Az pedig nem lehet, hogy székely csapat bajnok legyen Romániában, számtalan eset volt mikor még a szemünket is kicsalták egy-egy meccsen, már hozzászoktunk, azonban a mai eset példátlan, nem lehet szavakat találni rá.Ma december 5-én, Szatmárnémeti ellen játszott a szentgyörgyi csapat idegenben.

A Sepsi BC vezetőségének a közleménye:

"A Temesváron elszenvedett vereség után egy motivált szatmárnémeti csapat lépett pályára lányaink ellen. A mérkőzés folyamán végig vezetett a hazai csapat, azonban a harmadik negyedben sikerült kiegyensúlyozottá tenni az összecsapást és a SEPSI BC elkezdte ledolgozni hátrányát. A játék menete arra engedett következtetni, hogy a mérkőzést sikerül kényelmes előnnyel megnyerni.Viszont ebben a sorsdöntő pillanatban a két játékvezető (Adrian Habor és Alin Faur) munkája “meghozta gyümölcsét”, amikor egymás után állították ki a játékból csapatunk játékosait. Már a mérkőzés kezdetétől sokszor nemlétező szabálytalanságok miatt összegyűjtött személyi hibák és a két bíró részrehajló döntéseinek következtében meghatározó játékosaink 5-5 személyi hibával sorra hagyták el a pályát. A kiállítás sorsára jutott előbb Bianca Vescan, Natalia Terglav Tratsiak és Andreea Hutanu, majd Vass Ildikó és Anne Marie Parau, a játék vége felé pedig Florentina Ardeleanu. Ha mindehhez hozzáadjuk a sérült Irina Bors és az U18-as válogatott tornán részt vevő ifjúsági játékosaink hiányzását, világossá válik, hogy a mérkőzés végére miért maradt csak 2 (két!) játékosunk a pályán Sándor Emőke és Bordás Noémi személyében, ők ketten is 2-2 személyi hibával. Természetesen, ilyen feltételek mellett, miután a harmadik negyedben csak egy pontra csökkent a két csapat közötti különbség, “felborult a pálya” és végül a szatmárnémeti együttes 15 pontos győzelmet aratott: 90-75. A mérkőzést követően a SEPSI BC vezetősége óvást nyújtott be az összecsapáson részt vevő szövetségi megfigyelőnek, kifogásolva a játékvezetők ténykedését, amely távolról sem tesz jót a hazai kosárlabdának, de általában véve az egész sportéletnek sem. Mindezt meggyőződéssel állítjuk annak tükrében, hogy játékosainknak az egyes mérkőzéseken túl a mindennapi edzéseken kifejtett munkáját, a klubvezetés és a támogatók erőfeszítéseit gyakorlatilag mosolyogva lábbal tiporják az ilyen és ehhez hasonló bíráskodások által. Kár. Nagyon kár. Mindezek után érdeklődéssel várjuk ebben az ügyben a Román Kosárlabda Szövetség döntését, és reméljük, hogy egy ilyen rémálom nem ismétlődhet meg a sportpályákon sehol a világban."

(sepsibc.com)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése