2010. december 11., szombat

Magyar táncok miatt menesztették a romániai biztost

hargitaegyuttes_kinaban_b

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, miután Emil Boc kormányfő felmentette tisztségéből Nagy Ferdinánd helyettes államtitkárt, a világkiállítások romániai biztosát. A felmentés indoka – többek között – az, hogy a román nemzeti pavilonban magyarul énekelt és magyar táncokat vitt színre a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – adja hírül a megyei önkormányzat sajtóosztálya.

A felmentést interpellációban kérte Valer Marian szociáldemokrata szenátor bizonyos újságcikkekre hivatkozva. Amint azt a közleményben leírják, a Hargita megyei tanácselnök a diszkrimináció tényének megállapítását kérte az országos testülettől.

A CNCD-hez intézett megkeresésében leszögezi, az a tény, hogy egy magas rangú tisztségviselő menesztését azzal az indokkal kérik, miszerint magyar énekeket és táncokat mutattak be a román nemzeti pavilonban, a magyar közösség elleni támadásnak minősül. Ugyanakkor kimeríti a diszkrimináció fogalmát az, hogy kulturális és etnikai érvekkel támasztották alá a tisztségből való felmentés követelését.

Borboly Csaba azt is kihangsúlyozza levelében, hogy az „egy Hargita megyei folklórcsoport”-ként emlegetett Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes több évtizedes múltra visszatekintő, számos hazai és nemzetközi szakmai elismerésben részesült intézmény, repertoárjában pedig román műsorszámok is szerepelnek. Az elöljáró szintén nehezményezi, hogy az interpelláló szatmári szenátor nem hivatkozik más, a sanghaji expó román pavilonját elismeréssel illető román sajtóbeszámolókra. A megyei tanács elnöke megkeresésében kéri a szóban forgó cikk, valamint az erre alapozó interpelláció tartalmának megvizsgálását, hangsúlyozva, hogy mindkettő az alkotmányos jogok gyakorlása és az Emberi Jogok Nemzetközi Chartája elleni támadás.

Nagy Ferdinánd 2009-től töltött be helyettes államtitkári tisztséget a román külügyminisztériumban, ő felelt főbiztosi minőségben Románia részvételéért a világkiállításokon. Ugyanezt a tisztséget 2003 és 2006 között is betöltötte, 2006-ban is azért menesztették, mert a 2005-ben Japánban tartott világkiállításon magyar táncokat is bemutattak a román pavilonban.

Az érintett egyébként az egyik hazai portálnak nyilatkozva kifejtette, tisztségéből való felmentésének egyetlen oka, hogy lejárt a mandátuma.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése