2010. november 25., csütörtök

Szerbiában 700ember kivégzése ugyanakkora bűn mint egy drogdílert megverése, ha magyarokról van szó

A háborús bűnösök ügyében illetékes belgrádi bíróság tegnap pontot tett egy ötéves per végére. Első fokon 15 év börtönbüntetésre ítélte Branko Popovicsot, a zvorniki területvédelmi egység egykori parancsnokát, Branko Grujics, a boszniai város korábbi községi elnöke pedig hat évet kapott. A két gyanúsítottat a bíróság bűnösnek találta az 1992 nyarán elkövetett zvorniki vérengzésekért, melyek során a szerb területvédelmi egységek tagjai 700 muzulmán férfit kínoztak és öltek meg.

Popovics felett a kínzások és a tömeggyilkosságok végrehajtóinak parancsnokaként ítélkeztek, Grujics felett pedig azért, mert a város vezetőjeként semmit nem tett az atrocitások megakadályozása érdekében. A tömegsírba lőttek közül eddig 352 személy földi maradványait DNS-vizsgálattal azonosították.
Az ítéletet kihirdető bírónő, Tatjana Vukovics azt hangsúlyozta, hogy „a bíróság szabadon, politikai ráhatás nélkül hozta meg ítéletét”, és hogy szó sem volt koncepciós perről. Elmondta, hogy a bizonyító eljárás során egyértelműen kiderült, hogy a szerb erők a túszként fogva tartott 700 muzulmán férfival embertelenül bántak. A szűk helyiségekbe zsúfolt csoportokban több mint húsz fogva tartott megfulladt. A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, hogy a túszok egyikét a szó szoros értelmében karóba húzták. Mindezt ráadásul szerb tanúk erősítették meg, akiknek vallomását a bíróság leellenőrizte és hitelesnek találta.
Az ítélethirdetésen a bosnyák kivégzettek hozzátartozói is jelen voltak. Képviselőjük, Hakija Smajlovics - akinek több családtagját megölték Popovics kivégzőosztagai - így nyilatkozott:
- Ez egy szégyenteljes ítélet. Képtelen vagyok elhinni, hogy 700 ember meggyilkolásáért ilyen enyhe büntetés jár. Ezzel azt üzenik a nyilvánosság felé, hogy megéri gyilkolni, hiszen igazából nem büntették meg a bűnösöket, akik Zvornikban és környékén embereket öltek halomra. Egy térség egész fiatalságát tették tönkre, ugyanis a kivégzettek között sok 15-16 éves gyerek volt. Az végrehajtók pedig büntetlenek maradtak. Nem találok szavakat mindarra, ami történt.
A két első fokon elítélt személyt 2005-ben, Szerbiában tartóztatták le. Branko Popovics, aki élet és halál ura volt 2002-ben Zvornikban, éveken át álnéven élt Szerbiában. Kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálattal és közeli barátság fűzte a hírhedt maffia- és szabadcsapat vezérhez, Zeljko Raznatovics Arkanhoz. A zvorniki tömegmészárlás ügyében a tegnapi ítélethirdetést megelőzően egy jogerős ítélet született és még két, egymástól független ügy tárgyalása van folyamatban.
A zvorniki ügyben hozott ítélet egy a sok közül, amelyet az elmúlt évek során a délszláv térségben háborús bűnösök felett kimondtak. Mégis jelzésértékű, ugyanis mindössze 15 évet kapott az a személy, aki 700 ember haláláért, embertelen bánásmódért és egy ember karóba húzásáért felelős.
Emlékeztetünk rá, hogy ugyancsak 15 évet mértek annak az öt temerini magyar fiatalnak az egyikére, aki 2004-ben társaival megvert és megalázott egy, a társaságukban lévő lányokat molesztáló részeg szerb drogdílert, aki felépült sérüléseiből. Az ügyben bűnösnek talált és összesen 61 évre ítélt öt temerini fiatal, miután már minden jogorvoslati lehetőséget kimerített és enyhítést nem kapott, már csak abban reménykedhet, hogy Boris Tadics államfő megkönyörül rajtuk, és enyhíti büntetésüket. Ez eddig nem történt meg. Az első fokon elítélt zvorniki szerb tömeggyilkos, Branko Popovics kilátásai jobbak, ő ugyanis még élhet a fellebbezés lehetőségével. A másodrendű zvorniki vádlott pedig gyakorlatilag fél év múlva szabadulhat, mert a vizsgálati fogságban eltöltött időt is beszámítják a kirótt büntetésbe. Azt senki nem vonja kétségbe, hogy a temerini magyar fiúk 2004 nyarán bűnt követtek el. Az azonban, amit ők tettek, mégsem mérhető egy üzemi méreteket öltő tömeggyilkosság ügyében felelős parancsnok és annak háttértámogatást biztosító községi elnök cselekedetéhez. Vagy mégis?
Ternovácz István - Vajdaság MaMindannyian jól tudjuk, hogy ez az 5 fiú magyarsága miatt kapott ilyen súlyos büntetést, ha szerb fiatalok verik meg azt a bedrogozott, lányokat molesztáló drogdílert , biztos vagyok benne, hogy nem kerülnek börtönbe. Szóval bátran ki lehet jelenteni, Szerbiában bűn magyarnak lenni!

Kapcsolódó anyag: http://magyarellenesseg.blogspot.com/2010/01/temerini-fiuk-esete.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése