2010. november 14., vasárnap

A magyarellenes terror eredménye Felvidéken: egyre kevesebb gyermeket íratnak magyar iskolába

Egyre kevesebb gyereket iratnak magyar iskolába a dél-szlovákiai járásokban. Szakemberek szerint ez az elmúlt négy év kisebbségellenes szlovák kormánypolitikájának tudható be. Különösen olyan intézkedéseknek, mint az államnyelvtörvény és a kettős állampolgárságot igénylők megfenyegetése. Emiatt ugyanis egyre több szülő gondolja, hogy gyermekének csak akkor van lehetősége a továbbtanulásra, ha szlovák tannyelvű általános iskolába járatja gyermekét.

Erdélyben a legnagyobb az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt: Csíkszeredában már csak márciusra tudják előjegyezni a jelentkezőket Jelentősen megugrott a honosítási eljárásra jelentkezők száma Kolozsváron is, és több mint ezer kérvényt nyújtottak be a héten a szerbiai Vajdaságban is. Szlovákiában viszont továbbra is büntetik, aki kéri a magyar állampolgárságot. A magyarellenes Robert Fico előző kormánya által hozott törvény szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét. Eddig mindössze ketten vállalták ezt. A létszám csökkenése annak is köszönhető, hogy a magyar iskolák egyre nehezebben tudnak lépést tartani a szlovákokkal a minőségi oktatás tekintetében. Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke elmondta: szakmai módszertani segítséget alig kapnak az államtól, az oktatási minisztérium háttérintézményei rendkívül kis mértékben foglalkoznak a magyar iskolák pedagógusaival, illetve a magyar nyelven tartott továbbképzések szinte teljesen hiányoznak a skáláról.

A szenci járásban idén eltűntek a magyar csoportok az óvodákból. A gútori iskoláról levették a magyar nyelvű táblát, az ötven százalékban magyarlakta faluban már csak szlovák nyelvű oktatás folyik. Felvidéki oktatási szakemberek szerint ezért nemcsak a szülők a felelősek, hanem a nyelvtörvény és a kettős állampolgárságról szóló törvény szigorítása is.A határ melletti, anyaországi munkahelyek megszűnése komoly megélhetési gondot jelent a szülőknek. A komáromi ipari parkban 1500 szlovákiai magyar munkavállaló dolgozott, de a válság miatt elbocsátották őket. Az új szlovák kormány módosítaná a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó jogszabályt. A parlament előtt lévő javaslat szerint a magyart hivatalos érintkezésekben már akkor is használhatnák, ha egy településen csak a 10 százalékot éri el a kisebbség lakosságon belüli aránya. A szankciók azonban maradnának, a törvény megsértésért 50-től 2500 euróig terjedő bírságot lehetne kiszabni.

(HírTV)

1 megjegyzés:

  1. ha ott magyarellenes terror, itt szlovákellenes terror. erre ez a válasz, vagy az, hogy ficót halálra ítélik és megölik. fico haljon meg.

    VálaszTörlés