2010. november 13., szombat

Heti rendszerességgel fordulnak elő rongálások a Házsongárdi temetőben

A Házsongárdi temető sírjainak rongálása heti rendszerességgel előfordul – mondta el a Paprika Rádiónak Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja. A diplomata elmondta, hogy Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet betartván immár hagyománnyá vált szokását, kolozsvári látogatása alkalmából ezúttal is sétát tett tegnap a Házsongárdban, ahol a kegyelet virágait helyezte el Dsida Jenő síremlékénél, és ugyanígy tett a Márton Áron boldog emlékezetű erdélyi püspök főtéri szobránál.

- A Házsongárdi temetőben tett látogatás alkalmával, amelyre a nagykövet urat elkísérte Gergely Erzsébet asszony, a Házsongárdi Alapítvány vezetője és jómagam is, a nagykövet úr megtekintette azokat a legfrissebb rongálásokat, amelyek az utóbbi napokban történtek. 17-18. századi sírkövekről van szó. A nagykövet úr kérte a megfelelő felettes román hatóságok közreműködését abban, hogy védjék meg a Házsongárdot. Mind kegyeleti szempontból is fontos ez a védelem, mind pedig amiatt, mert a temető egy komoly kulturális, nemzeti örökségi értéket képvisel. Nagyon célszerű lenne, ha UNESCO világörökségi védelem alá helyeznék a temetőt. Tudomásunk szerint ez a kezdeményezés elindult a román kulturális minisztérium részéről – mondta el a diplomata.

Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter is látogatást tett tegnap Kolozsváron. A polgármesteri hivatalban folytatott egyeztetés során több olyan kérdés is felmerült, amelyek mind az önkormányzatot, mind a minisztériumot érintik. Így a Házsongárdi temető ún. „háromszázas listája” is, amelyen olyan síremlékek szerepelnek, amelyeket műemlékekké nyilváníthatnak. Kelemen elmondta, a Házsongárdi Alapítvány által összeállított lista véglegesítéséhez néhány technikai adatot kell begyűjteni, ebben a munkában részt vállal az RMDSZ két Kolozs megyei képviselője, Máté András és Kötő József, ehhez kérte a polgármester segítéségét is. A kulturális miniszter ugyanakkor felvetette a Házsongárdi temetőben gyakran végbemenő rongálások problémáját, és arra kérte a polgármestert, próbálják megfékezni ezeket, biztosítsák a sírhelyek megfelelő őrzését, hogy azok épségben megmaradhassanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése