2010. november 2., kedd

Érsekújvári antimagyarizmus: nem kaphat Pro Urbe-díjat, aki magyar himnuszt énekelAz érsekújvári képviselő-testület nagyszlovák koalíciójának frakciója (SDKÚ, KDH, SMER, HZDS), élén Helena Bohátová polgármesterjelölttel elutasította az Érsekújvári Rockszínpad jelölését a Pro Urbe-díjra azzal az indokkal, hogy mégsem kaphat egy olyan csapat egy ilyen jeles díjat, amely augusztus 20-án a bemutatója után magyarul imádkozott, a magyar himnuszt énekelve - írja a Párkány Online.

Bár annak érdekében, hogy augusztus 20-án senki ne érezhesse magát idegennek az érsekújvári Amfiteátrumban, az együttes a teljes bemutató szövegét lefordította szlovákra, úgy látszik, ezzel sem sikerült elismerést kivívnia a képviselő-testület tagjaiban, akik előzőleg egyeztettek az MKP képviselőkkel is ezügyben. Említésre méltó, hogy hasonló kezdeményezés egyedülinek számít az egész régióban, de Szlovákiában sem hallhattunk még hasonlóról egy amatőr előadás keretein belül - írja a felvidéki lap.
Az érsekújvári tót koalíció mindezek ellenére "szlovákellenesnek" ítélte meg a csapat munkáját, ezért nem kaphatott elismerést.
Előzőleg három érsekújvári civil szervezet, valamint az érsekújvári MKP-alapszervezet is Pro Urbe-díjra javasolta az amatőr művészeti együttest, a tót koalíció képviselői azonban leszavazták a jelölést a fent említett indokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése